wtorek, 4 grudnia 2012

1500 kalorii - DZIEŃ 7

Zgodnie z zapowiedzią dziś już ostatnie menu na 1500 kalorii. Zobaczcie co przygotowałam:

8:00 śniadanie

Ostatnio widziałam dużo przepisów typu jajko w bułce, sama niedawno robiłam na obiad jajko w papryce. Dziś na śniadanko zrobiłam jajko w cebulce - żeby już tradycyjnie było kolorowo, wydrążyłam czerwoną cebulę, do środka włożyłam kawałek szynki parmeńskiej, wybiłam jajko, doprawiłam solą i pieprzem, posypałam parmezanem i do piekarnika na 20minut.
Dodatki - 2 kromeczki żytniego chleba, kilka liści szpinaku, dwie małe kiełbaski (też z piekarnika), plasterek żółtego sera i dwa kawałeczki kolorowej papryki.

ok. 320kcal, w: 25g, b:15g, t: 16g, 2,5WW


11:00 drugie śniadanie

Drugie śniadanie - kawka i orkiszowe ciacho.
Nie ma co tu opisywać, po prostu pychotka.



ok. 180kcal, węglowodany: 27g, białka: 4g, tłuszcze: 6g, 2,5WW



14:00 obiad

Obiad na parze - 150g łososia obsypanego przyprawą do ryb, 30g czarnego ryżu (czarny ryż się dłużej przygotowuje niż biały, ale za to jes zdrowszy, bo mniej przetworzony) oraz szpinak doprawiony czosnkiem, solą i pieprzem. Do tego surówka z kapusty pekińskiej, dużo surówki.


ok. 400kcal, w: 29g, b: 35g, t: 15g, 3WW



17:00 podwieczorek

Pomarańcza - soczysta i smaczna oraz zapiekana kromeczka z chrupkiego pieczywa z roladą ustrzycką.




ok. 160kcal, w: 25g, b: 7g, t: 3g, 2,5WW




19:00 kolacja

Zapiekanki cukiniowe - jako "królowa przerobu", przerobiłam te dwie łyżki czarnego ryżu które mi zostały po obiedzie :) Cukinię przekroilam na pół i do środka włożyłam wyżej rzeczony ryż, 4 plasterki żółtego sera i jakieś 30g cienko pokrojonej kiełbaski myśliwskiej (podkradłam mężowi). Do piekarnika na 20 minut i gotowe. Dokończyłam też surówkę.

ok. 360kcal, w: 20g, b: 25, t: 20g, 2WW

5 komentarzy:

  1. super pomysł z tymi cebulkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ta cebule to tez sie je?
    bo nie moge sobie wybrazic by mozna bylo zjesc tyle cebuli w surowej postaci
    az mnie ciary przechodza jak o tym pomysle ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebula generalnie jest jadalna :) A tak na poważnie, to jest opis obok zdjęcia - cebule wydrążyłam, wbiłam jaja i zapiekłam - gdzie tu surowizna? Zdjęcie to kolaż czterech ujęć - w trakcie robienia (właśnie wydrążona cebula zamiast kokilka albo innego naczynia) i gotowych już śniadań.

      Usuń
    2. wiem, że jest jadalna ;)
      jem ją nawet czasem ale w mniejszych ilościach
      fakt nie doczytałam o tym zapiekaniu, mój błąd ;)

      Usuń