niedziela, 16 września 2012

Jedz i chudnij - JAJKA SADZONE w PAPRYCE

Dziś proponuję Wam bardzo proste, szybkie w wykonaniu i mimo tego ładnie wyglądające i pyszne danie. Jeśli jeszcze dodam, że cały obiad wynosi nieco ponad 300kcal i można się nim naprawdę najeść, to pewnie zyska zwolenników będących na diecie.

JAJKA SADZONE w PAPRYCE




Składniki na 2 porcje:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 jajka
400g fasolki szparagowej
2 ogórki
liść sałaty
łyżka oliwy
sól, pieprz, przyprawy


Papryki umyć i pokroić poprzecznie tak, by powstały 4 krążki (2 czerwone i 2 żółte). Położyć na rozgrzaną teflonową patelnię wysmarowaną tłuszczem, przykryć i smażyć minutkę. Odkryć, przewrócić papryki na drugą stronę i wbić do każdego krążka po jajku. Przyprawić przyprawami jakimi kto lubi (może to być np. sól, pieprz, bazylia, cebulka czy przyprawa włoska). Przykryć i smażyć, aż jajka się zetną. Fasolkę szparagową opłukać, oczyścić (ja obcinam oba końce) i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (20-30 minut). Sadzone jajka podawać z gotowaną fasolką szparagową i pokrojonym ogórkiem na liściu sałaty.




1 PORCJA zawiera ok. 335 kcal;
węglowodany: 24g; białko: 24g;
tłuszcze: 19g

1 sadzone jajko w papryce
to ok. 140 kcal




A tutaj jeszcze wersja sadzonych jajek z parowaną cukinią, kabaczkiem, ogórkiem, pomidorkiem i rzodkiewką. Im bardziej kolorowo tym lepiej!













SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda taka forma podania jajek sadzonych :) Wielka bomba zdrowia na tym talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne fajne danie :)

    OdpowiedzUsuń