tag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post3439725404000584164..comments2023-08-15T14:04:13.590+01:00Comments on Dietolog.eu - żywienie w cukrzycy: Dieta Montinaca - Indeks Glikemiczny "po ludzku"Dietologhttp://www.blogger.com/profile/04476792344020689566noreply@blogger.comBlogger27125tag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-74036219583947213742019-03-10T10:22:14.043+00:002019-03-10T10:22:14.043+00:00Szczerze mówiąc ja jakoś nie specjalnie patrzę na ...Szczerze mówiąc ja jakoś nie specjalnie patrzę na te indeksy. Często korzystam z porad od <a href="https://basiazsercem.pl/" rel="nofollow">https://basiazsercem.pl/</a> i robię różnego rodzaju potrawy mączne. W końcu u mnie całą rodzina lubi jak piekę czy smażę i za każdym razem z tych przepisów wychodzą pyszne dania.Anna Barańskahttps://www.blogger.com/profile/13277196787631637883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-45181258499987551272019-03-10T10:20:40.031+00:002019-03-10T10:20:40.031+00:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anna Barańskahttps://www.blogger.com/profile/13277196787631637883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-57353372771902560042017-04-01T14:02:28.987+01:002017-04-01T14:02:28.987+01:00witam. a jakie ig mają kaszki typu instant? np. be...witam. a jakie ig mają kaszki typu instant? np. bezglutenowa z sorgo? albo owsiana? tego typu http://allegro.pl/kaszka-instant-z-sorgo-bezglutenowa-300g-nominal-i6081800544.html<br />z góry dziękuję za odpowiedź.insulinoopornahttps://www.blogger.com/profile/05695150826727440748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-38798296136180148512017-04-01T14:01:22.205+01:002017-04-01T14:01:22.205+01:00witam. a jakie ig mają kaszki typu instant? np. be...witam. a jakie ig mają kaszki typu instant? np. bezglutenowa z sorgo? albo owsiana? tego typu http://allegro.pl/kaszka-instant-z-sorgo-bezglutenowa-300g-nominal-i6081800544.html<br />z góry dziękuję za odpowiedź.insulinoopornahttps://www.blogger.com/profile/05695150826727440748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-35688449339732114362017-01-29T09:15:54.190+00:002017-01-29T09:15:54.190+00:00czy można test takiego chleba jęczmiennego przepro...czy można test takiego chleba jęczmiennego przeprowadzić w warunkach domowych ? Jeśli tak i jest tutaj ktoś chętny z Poznania to chęcią upiekę dla niego taki chleb aby sprawdził na sobie ... Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11437187115244068756noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-47602275492118765032017-01-29T09:07:02.406+00:002017-01-29T09:07:02.406+00:00dziękuję ... rozumiem, że porównanie dotyczy chleb...dziękuję ... rozumiem, że porównanie dotyczy chleba żytniego z mąki białej (750) na drożdżach z chlebem z mąki z pełnego przemiału (2000) na zakwasie. 10 punktów mniej to prawie 20%. Dużo ... prawdopodobnie większa zawartość błonnika (pokarm dla bakterii w jelitach) tutaj ma największe znaczenie.<br /><br />Dodam tylko , że są już badania dotyczące glutenu w chlebach na zakwasie i nie. Gluten rozkłada się w chlebie do 50% w czasie fermentacji (zakwas). Pytam o IG gdyż wydaje mi się , że tutaj też może następować podobna zależność , zwłaszcza w relacji bakterie jelitowe, częściowo rozłożony pokarm, przyswajalność.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11437187115244068756noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-24162421682110652562017-01-29T07:15:41.117+00:002017-01-29T07:15:41.117+00:00IG to klasyfikacja produktów węglowodanowych, woda...IG to klasyfikacja produktów węglowodanowych, woda więc nie posiada IG, jednakże w procesie obróbki termicznej może spływać na strukturę produktów. Wysoka temperatura i obecnosc wody podwyzszaja indeks glikemiczny. Dla surowej marchwi wynosi on 20, jednak po ugotowaniu wzrasta do 50, co spowodowane jest rozkladem skrobi i procesem żelowania skrobi. Podobnie jest np. ze spaghetti - makaron gotowany 6-8 minut będzie miał IG niższy, niż gotowany dwa razy dłużej.Dietologhttps://www.blogger.com/profile/04476792344020689566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-26655360446212527902017-01-29T07:09:16.717+00:002017-01-29T07:09:16.717+00:00Tak, jeśli użyjesz pełnej mąki jęczmiennej, IG pow...Tak, jeśli użyjesz pełnej mąki jęczmiennej, IG powinien wyjść około 40. W dodatku jęczmień ma sporo błonnika, co przy IG nie jest bez znaczenia. Co do zakwasu, to nie mam na ten temat żadnych konkretnych danych, więc jest to proces dla IG obojętny, lub ewentualnie trochę obniżający IG (myślę, że powstawałyby na ten temat liczne artykuły, a nie spotkałam się - porównując razowy chleb żytni ma IG 50, a żytni z pełnej mąki na zakwasie - 40). <br /><br />Czy jest to możliwie najniższy IG? Z użyciem mąki pewnie tak, ale IG to wypadkowa wielu czynników - jeśli dodasz do chleba ziaren słonecznika czy siemienia lnianego, to IG spadnie. Dietologhttps://www.blogger.com/profile/04476792344020689566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-26291851613513232282017-01-28T19:38:19.737+00:002017-01-28T19:38:19.737+00:00i jeszcze jedno .... czy w czasie zakwaszania cias...i jeszcze jedno .... czy w czasie zakwaszania ciasta na chleb (około 8 godzin) IG wzrasta czy maleje ? W jakim procencie ?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11437187115244068756noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-75806962016528804202017-01-28T19:33:20.773+00:002017-01-28T19:33:20.773+00:00Widzę, że jęczmień ma bardzo niski IG 25. Chcę zro...Widzę, że jęczmień ma bardzo niski IG 25. Chcę zrobić chleb z z takiej pełnej mąki ekologicznej + zakwas żytni. To najniższy możliwy w przypadku chleba ? Pytam , bo piekę chleb na zamówienia w Poznaniu i często ludzie się pytają o IGAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11437187115244068756noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-70370694671577411902016-01-04T09:04:20.044+00:002016-01-04T09:04:20.044+00:00Polecamy własne wypiekanie chleba z mąki orkiszowe...Polecamy własne wypiekanie chleba z mąki orkiszowej, pycha :) http://www.wikirose.pl/2013/02/mini-poradnik-pieczenie-chlebka.html WikiRoseAdminhttps://www.blogger.com/profile/01948114512886755984noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-5633779830613043182014-07-25T14:33:37.603+01:002014-07-25T14:33:37.603+01:00maka orkiszoa typ 660 jaki IGmaka orkiszoa typ 660 jaki IGAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-5478157075716371102014-05-31T10:16:48.105+01:002014-05-31T10:16:48.105+01:00Podłączam się pod to pytanie, bo sama szukam IG mą...Podłączam się pod to pytanie, bo sama szukam IG mąki owsianej :)<br />Płatki owsiane błyskawiczne mają bardzo wysoki indeks, zwykłe płatki średnie... Więc na logike mąka by miała pewnie jeszcze wyzszy... ale to takie gdybanie ;/Leerkoohttps://www.blogger.com/profile/03140919465866342054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-57412479932022195432014-05-07T16:48:38.307+01:002014-05-07T16:48:38.307+01:00Witam
mam pytanie - czy wie ktos jaki indeks glik...Witam<br /> mam pytanie - czy wie ktos jaki indeks glikemiczny ma mąka owsiana. Z góry dziękuję za odpowiedź.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-30931343459595787162014-04-09T06:07:51.410+01:002014-04-09T06:07:51.410+01:00I jeszcze jedno: czy woda posiada współczynnik w t...I jeszcze jedno: czy woda posiada współczynnik w tej klasyfikacji?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05966688573127765022noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-49664969834508825852014-04-09T06:06:22.717+01:002014-04-09T06:06:22.717+01:00A wiemy jaki wpływ w tym wszystkim ma woda pita po...A wiemy jaki wpływ w tym wszystkim ma woda pita podczas posiłku lub po nim? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05966688573127765022noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-50979204398490340982014-01-07T16:44:51.294+00:002014-01-07T16:44:51.294+00:00Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok....Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo nisko, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się długo. Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-39603716975190808192013-11-09T23:11:45.923+00:002013-11-09T23:11:45.923+00:00a mąka orkiszowa typ 660 jaki będzie miała indeks ...a mąka orkiszowa typ 660 jaki będzie miała indeks IG?<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18235603333228754582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-23209096489153766302013-11-09T23:11:20.547+00:002013-11-09T23:11:20.547+00:00a mąka orkiszowa typ 660 jaki będzie miała indeks ...a mąka orkiszowa typ 660 jaki będzie miała indeks IG?<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18235603333228754582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-41881745887633688692013-05-15T18:31:50.622+01:002013-05-15T18:31:50.622+01:00Cudów nie zrobisz, otręby i płatki owsiane mają do...Cudów nie zrobisz, otręby i płatki owsiane mają dość wysoki indeks 60, mleko ma laktozę (szybki cukier IG 40), dobrze że jest pół na pół z wodą. Truskawki będą zdecydowanie lepszą alternatywą dla banana. Tym bardziej, że już zaczynają się świeże :) Na pewno taka tradycyjna owsianka ma większy indeks niż ta, którą podlinkowałaś (użycie stewi też ma duże znaczenie przy obliczaniu indeksu). Pozdrawiam :)Dietologhttps://www.blogger.com/profile/04476792344020689566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-73207614987527784872013-05-15T18:12:06.140+01:002013-05-15T18:12:06.140+01:00Dziękuję Pani za informacje :)
I to się nazywa fac...Dziękuję Pani za informacje :)<br />I to się nazywa fachowa odpowiedź :)<br />Proszę, proszę :) Szkoda, że nikt nigdzie nie napisał o takiej możliwości. Prawdopodobnie zamiast banana użyję mrożonych truskawek, wtedy IG owsianki nie powinno być aż tak wysokie. Prawda? :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-26845022448700429762013-05-15T17:51:45.912+01:002013-05-15T17:51:45.912+01:00Taka owsianka będzie miała indeks w okolicach 60, ...Taka owsianka będzie miała indeks w okolicach 60, czyli średni z tendencją jednak do wysokiego (zależy jak bardzo dojrzałego banana wrzucisz, bo przykładowo średnio dojrzały ma IG 58, a mocno dojrzały brązowiejący nawet 78). Metodą na zjedzenie owsianki jest uzupełnienie posiłku o warzywa z bardzo niskim indeksem glikemicznym, zmniejszy się tzw. "ładunek glikemiczny" całego posiłku. Zamierzam o tym wkrótce napisać :) Zauważyłam, że dużo się mówi o samym wysokim indeksie, a mało kto wie, że łącząc produkty wysoko i nisko glikemizujące uzyskuje się posiłek o średnim indeksie. Dietologhttps://www.blogger.com/profile/04476792344020689566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-59933787974278516772013-05-15T16:32:26.230+01:002013-05-15T16:32:26.230+01:00Witam pięknie!
Ten post spadł mi z nieba! Od kilk...Witam pięknie!<br /><br />Ten post spadł mi z nieba! Od kilku dni usiłuję się dowiedzieć, czy owsianka zrobiona na mleku i wodzie ma wysokie IG? Dokładnie chodzi mi o tego typu owsiankę http://feed-me-better.blogspot.com/2013/03/pyszna-owsianka.html<br />W internecie są różne informacje (jak zawsze), jedni piszą, że nie ma wysokiego IG, a inni, że ma (osobiście jestem zmuszona unikać produktów o wysokim IG). Pani jest dietetykiem więc z pewnością wie Pani jak to w rzeczywistości wygląda? :)<br />Prosiłabym o Pani zdanie w tej sprawie :)<br /><br />Pozdrawiam<br />JagodaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-73797203330863519812013-05-13T12:03:19.061+01:002013-05-13T12:03:19.061+01:00Pięknie dziękuję za odpowiedź :) No to bez większy...Pięknie dziękuję za odpowiedź :) No to bez większych obaw do pieczenia mogę używać mąkę orkiszową :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955062347038704178.post-48730979405443034562013-05-13T11:34:36.505+01:002013-05-13T11:34:36.505+01:00Mąka orkiszowa z pełnego przemiału - 45, indeks ch...Mąka orkiszowa z pełnego przemiału - 45, indeks chleba orkiszowego w okolicy 50, czyli oba indeksy średnie. Będę w przyszłości temat indeksu glikemicznego rozwijać, ale powolutku, nie wszystko na raz :)<br />Dietologhttps://www.blogger.com/profile/04476792344020689566noreply@blogger.com