piątek, 2 września 2016

Jedz i chudnij - POLĘDWICA z DORSZA ze SZPINAKIEM i ORZECHAMI

Jedną z najbardziej wdzięcznych do przygotowania rybą jest dorsz. Wybierając polędwicę możecie zapomnieć o ościach, które dla wielu osób stanowią barierę w jedzeniu ryb. Mięso dorsza jest sprężyste i bardzo smaczne. Osobiście uwielbiam połączenie ryby i orzechów, stąd też dzisiejsza moja propozycja na piątkowe danie - Fish Friday:

 POLĘDWICA Z DORSZA ze SZPINAKIEM i ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki na 4 porcje:
800g polędwicy z dorsza (może być też filet bez skóry)
100g świeżego szpinaku
kawałek pora (biała część)
łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
50g orzechów włoskich
dodatki wedle uznania: u mnie ziemniaczki z wody i pomidorki koktajlowe z posiekaną bazylią


Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Pora drobno pokroić, zeszklić na łyżce oliwy. Szpinak wypłukać osuszyć, dodać do pora i dusić. Doprawić solą i pieprzem, można dodać drobno pokrojony ząbek czosnku, ale nie koniecznie.

Wyłożyć duszony szpinak na wierzch każdej porcji ryby. Posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Naczynie przykryć, żeby ryba podczas pieczenia nie wyschła. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni.


Podawać z dowolnymi dodatkami. Ryba pasuje do kasz, ziemniaków i praktycznie wszystkich warzyw. U mnie ziemniaczki z wody i pomidorki koktajlowe.


1 porcja ryby to ok. 250kcal, węglowodany: 5g, białko: 30g, tłuszcz: 12g

SMACZNEGO!

10 komentarzy:

  1. Warto przeczytać , żeby sobie nie zaszkodzić "dietą cud" ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ciekawie. Nie wiem tylko, czy będą mi odpowiadać orzechy. Ale spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czym można zastąpić szpinak? Nie bardzo go lubię, a przepis jest niezły i chciałabym spróbować. Jakieś sugestie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast szpinaku na rybie możesz rozsmarować na przykład zielone pesto z bazylii :)

      Usuń
  4. Wydaję mi się, że w tym szpinaku cały urok. Bardzo lubię szpinak, ale z rybą jeszcze nie robiłam. Za to robiłam coś bardzo podobnego, ale z suszonymi pomidorami i z fetą, wychodzi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, zajrzyj również do mnie i dowiedz się, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie a gdyby tak wspomóc dietę np fitness jumpingiem? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mieliście kiedy dylemat, problem lub pytania pozostające bez odpowiedzi jak walczyć z nadmiarem tłuszczu ?
    Mnie odpowiedzi przyniósł ten oto artykuł "Jak walczyć z tłuszczem"
    Polecam poświęcić chwilę na jego przeczytanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda dobrze:) Przepisu raczej nie wykorzystam ze względu na to, że już tyle mam pomysłów na dania, że każdy kolejny jest już niemożliwy do zrealizowania:)

    Aleksandra a może bodywrapping? Ewentualnie możesz skorzystać z jednej z diet które krótko omówiłam, w moim przypadku dieta Dunkana dała najlepszy efekt.

    OdpowiedzUsuń