Jedz i chudnij - DROBIOWE ROLADKI SALTIMBOCCA

Saltimbocca to popularna włoska potrawa, przyrządzana z rozbitego sznycla cielęcego oraz szynki, który jest przyprawiony szałwią, a następnie zwijany w rulon i obsmażany z dodatkiem białego wina. Moja wersja odbiega od oryginału. Po pierwsze użyłam drobiowej piersi z kurczaka ze wsi (szczęśliwa kurka/kurak) i przygotowałam roladki na grillu. Użyłam świeżych listków szałwii, było aromatycznie i smacznie. Danie super szybkie, łatwe w przygotowaniu, wygląda apetycznie, smakuje wybornie. Sprawdźcie zresztą sami.

DROBIOWE ROLADKI SALTIMBOCCA z GRILLA

Składniki na 4 porcje:
1 duża pojedyncza pierś kurczaka albo 2 małe (200g mięsa)
80g szynki parmeńskiej w plastrach
świeża szałwia  (w doniczce)
sól, pieprz, wykałaczki
3 łyżki oliwy

Dodatki:
100g kaszy orkiszowej
pomidory
garść szpinaku z dressingiem (łyżka oliwy, 1/2 limonki, łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego)

Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dosyć cienkie plasterki. Lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem.

Na każdym "sznyclu" położyć plasterek szynki parmeńskiej i liść szałwii, całość zrolować. Roladki nabijać po 2 na wykałaczki, posmarować oliwą, po czym umieścić na rozgrzanym grillu elektrycznym i ugrillować (można też przyrządzić na patelni grillowej).

Kaszę ugotować, dla estetycznego efektu można nałożyć łyżką do lodów. Kasza orkiszowa ma lekko orzechowy smak i wyjątkowo dobrze komponuje się z szynką parmeńską i szałwią. Szpinak umyć, osuszyć i wymieszać z dressingiem złożonym z wymieszanych dokładnie składników - 1 łyżka oliwy (u mnie pozostała ze smarowania roladek), 1/2 limonki, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego.

Ułożyć na talerzu szpinak, na nim roladki saltimbocca, kulki kaszy orkiszowej i pomidora pokrojonego w talarki. W wersji dla dzieci kroimy roladki na mniejsze krążki w sam raz na jeden kęs (podobnie pomidorki). Jeśli danie będą jadły dzieci, warto pozbawić szpinak łodyżek, jest delikatniejszy.


1 porcja to ok. 290 kcal, węglowodany: 20g, białka: 19g, tłuszcze: 15g

SMACZNEGO!

Etykiety: