Jedz i chudnij - CAPRESE inaczej

Niemal każdy z nas zna tą popularną włoską przekąskę, plasterki pomidorów przełożone serem mozzarella z aromatyczna bazylią. Wykonanie takiej przekąski jest banalne, wystarczy ostry nóż, pomidory, ser i świeża bazylia, ewentualnie kilka kropli oliwy. Pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. W karnawale jednak lubimy eksperymentować i zaskakiwać, dlatego chciałabym Wam przedstawić moja wariację na temat caprese. Wiem, wiem.. zaraz powiecie, że to niezdrowe, bo smażone i od tego się nie schudnie ;) Jednak każdy ma czasem ochotę na małe kulinarne szaleństwo.


CAPRESE inaczej

 Składniki na 4 porcje:

2 opakowania małych kulek mozzarelli (po 125g)
jajko, mąka pełnoziarnista, bułka tarta do obtaczania
2 duże malinowe pomidory
2 łyżki oliwy
doniczka świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia (może być frytkownica)
marchewka
kilka liści sałaty
 
Pomidory pokroić w plasterki, rozłożyć na dwóch talerzach. Bazylię oberwać, posiekać liście i przełożyć do miski blendera, dodać oliwę i przyprawy, zmiksować na gładką masę, alby rozrzedzić dolewając wodę. Skropić fantazyjnie pomidory.

Sałatę pokroić drobniutko w paseczki, ułożyć dekoracyjnie na talerzu. Podobnie marchewkę, można ją pokroić w cieniutkie paseczki czy zetrzeć na tarce. Kwestia gustu i upodobań.

Przygotować 3 głębokie talerze, do jednego wybić i rozbełtać jajko, do drugiego wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Otworzyć i odcedzić mozzarellę. Kulki mozzarelli obtoczyć w mące dokładnie, następnie umoczyć w jajku, po czym obtoczyć w bułce tartej. Wrzucić na mocno rozgrzany, skwierczący olej rzepakowy (głęboki) i smażyć na złoty kolor (niezbyt długo, gdyż panierka może pęknąć, a ser się wylać). 

Wyciągać łyżką cedzakową, kłaść na pomidory i podawać.


1 porcja to ok. 340kcal, węglowodany: 13g, białko: 15g, tłuszcz: 25g

Można użyć też dużych kulek mozzarelli, mniej obtaczania i roboty, jednak więcej kalorii jeśli zjada się cała kulkę na raz. Małe kuleczki wyglądają bardzo apetycznie i smakują naprawdę wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy lubią zaskakiwać swoich gości.

SMACZNEGO!

Etykiety: