Lubicie cukinię? Przyznam się Wam, że to jedno z moich ulubionych warzyw i zazwyczaj mam ją w kuchni. Warto ją kupować szczególnie teraz, kiedy jest na nią sezon. Można ją kupić w dobrej cenie i z krajowego źródła, czasem dostać od rodziny czy przyjaciół z działki. Cukinia to świetny dodatek do wielu potraw, ale także gwiazda jeśli zechcemy ją wyróżnić i podać jako główny składnik dania. Tak też uczyniłam i przygotowałam absolutnie fenomenalną i jednocześnie łatwą w przygotowaniu zupę krem. Dla lepszego efektu podałam ją w wydrążonych cukiniach kulistych, zaskakując tym domowników.
ZUPA KREM Z CUKINI
2 niewielkie cukinie (albo jedna większa ok.
500g)
200ml bulionu warzywnego lub drobiowego
duża cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
½ pęczka natki pietruszki
łyżka śmietany 12%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
50g pestek słonecznika
Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez
praskę podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Kiedy będą miały złoty kolor dodać
startą na tarce cukinię (wystarczy na grubych oczkach) i wlać bulion. Przykryć
i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku
przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować
blenderem. Dodać śmietanę, posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupę podawać
posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni.
1 porcja to ok. 145kcal, węglowodany: 11g, białko: 2g, tłuszcz: 10g
SMACZNEGO! Etykiety: Jedz i chudnij