Wieprzowina ciągle kojarzy nam się ze schabowym albo golonką, tłuszczem ściekającym po brodzie, uczuciem ciężkości i dyskomfortu po ciężkim posiłku. Nie musi tak być. Nie namawiam do jedzenia wieprzowiny codziennie, co to to nie! Trochę mnie już znacie, jednak warto się tym produktem bawić, by uzyskać fajne danie, które nie będzie schabowym. Ja podjęłam wyzwanie i przygotowałam wieprzowinę jako danie lekkie, bo z parowaru, a w dodatku w owocowym połączeniu z granatem. Nie wiem jak Wy, ale ja od czasu do czasu do tego przepisu będę wracać.
PAROWANE BAKŁAŻANOWE ROLADKI z MIĘSEM MIELONYM i GRANATEM
Składniki na 4 duże porcje:
500g mięsa wieprzowego*
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki odtłuszczonego mielonego lnu (można użyć bułki tartej)
1 jajko
sól, pieprz do smaku
2 bakłażany
mieszanka sałat z botwinką
owoc granatu
Mięso
zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać cebulę tartą na drobnym
oczku tarki, czosnek przeciśnięty przez praskę, mielony len, jajko, sól i
pieprz - wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Bakłażany
dokładnie umyć i osuszyć. Pociąć na cienkie podłużne paski, posolić
delikatnie i na chwilę odłożyć. Osuszyć nadmiar płynu i na każdy pasek
bakłażana nakładać warstwę mięsnej masy, zwijać w roladki i spinać
wykałaczką.
Gotowe roladki przekładać do sitka parowaru i
gotować na parze 25 minut. Podawać na kolorowej mieszance sałat (z
botwinką), a na wierzchu posypać ziarenkami owocu granatu.
1 (duża) porcja to ok. 460kcal, węglowodany: 6g, białko: 28g, tłuszcz: 36g
*mięso wieprzowe, którego użyłam to była szynka (samodzielnie przeze mnie zmielona w maszynce do mielenia mięsa) oznaczona certyfikatem jakości QAFP (szczegóły pod linkiem). Równie dobrze sprawdzi się np. łopatka czy mięso drobiowe (wówczas danie będzie jeszcze lżejsze). Warto samemu mielić mięso z wybranej części mięsa, wtedy mamy pewność tego co jemy.Etykiety: Jedz i chudnij