Jedz i chudnij - CIASTO BANANANOWO-DAKTYLOWE

Ciasto dla wszystkich, którzy unikają w wypiekach cukru i tłuszczu. Idealne dla diabetyków, a także osób które zwracają uwagę na kalorie i jakość pożywienia. Nadaje się zarówno na spotkanie przy kawce w gronie znajomych, jak i jako zdrowa przekąska do pracy. Zaspokoi ochotę na słodycze, polecam też kawałek takiego ciasta zamiast batonika muesli z syropem glukozowo-fruktozowym na pierwszym miejscu. To także świetny sposób na wykorzystanie bananów, które leżały zbyt długo i są mocno dojrzałe (mają brązową skórkę) i nie zachęcają już dłużej do zjedzenia ich na surowo.

Suszone daktyle mają naturalny, słodki smak, dlatego nie ma potrzeby dodawania cukru. Daktyle zawierają około połowy węglowodanów i kalorii znajdujących się w takiej samej ilości białego cukru, a w dodatku są "kleiste" i pozwalają na pominięcie dodawania tłuszczu do ciasta. Myślę, że to dobry pomysł, żeby w niektórych ciastach część lub nawet całość cukru zastępować puree z daktyli.

 CIASTO BANANOWO-DAKTYLOWE z ORZECHAMI

Składniki na 16 porcji:
175g suszonych daktyli
100ml wody
jajko
200g mąki razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 dojrzałe banany (ok. 450g)
100g orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)



Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko nasmarować tłuszczem. Daktyle włożyć do wody i gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną. Rozgnieść widelcem na puree i pozostawić, aby ostygło. Jajko ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać puree z daktyli i rozdrobnione (może być także widelcem) dojrzałe banany. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać.




Masę przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę (do momentu kiedy patyczek wetknięty do ciasta pozostanie suchy). Jeśli ciasto zbyt szybko zbrązowieje, warto przykryć je folią aluminiową.


1 porcja (kawałek) to ok. 145 kcal, węglowodany: 23g, białko: 4g, tłuszcz: 4g



SMACZNEGO!

Etykiety: