Jedz i chudnij - KNEDLE SEROWE ze ŚLIWKAMI

Pierwszy dzień szkoły to ważne wydarzenie. Dzieci żałują końca wakacji, inne cieszą się że w końcu coś zacznie się dziać. Dzisiejszy dzień to świetna okazja żeby przypomnieć sobie ulubione dania z dzieciństwa i przygotować coś specjalnego. Moje ulubione dania, jakie jadłam jako dziecko to obiady na słodko. Wprost przepadałam za makaronem z truskawkami, pierogami z jagodami czy za knedlami ze śliwką. Nie ma co ukrywać, że to dania mączne, z dużą ilością prostych węglowodanów (wysokim indeksem glikemicznym) i dość mocno kaloryczne. Dziś dwa razy się zastanawiam zanim zjem taką bombę kaloryczną, ale może da się je jakoś odchudzić? Zamiast tłustego - chudy twaróg, białą mąkę zastąpmy pełnoziarnistą, a cukier stewią i co z tego wyjdzie? Otóż pyszne, odchudzone knedle ze śliwkami. Zobaczcie zresztą sami:

KNEDLE SEROWE ze ŚLIWKAMI

Składniki na 3 porcje (18 sztuk):

250g chudego twarogu
5 łyżek mleka
1 białko ubite na sztywną pianę
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
20-30dkg śliwek (9-10 sztuk)

Sosik:
200ml jogurtu naturalnego
pół łyżeczki cynamonu
stewia do smaku

Ser zmiksować z mlekiem na gładką gęstą masę, dodać pianę i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, do czasu kiedy powstanie dość gęste, nie klejące się rąk ciasto.

Śliwki umyć, przekroić na poł i wypestkować. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, pokroić na 16 kwadratów i w każdy zawinąć pół śliwki formując kulki.

Knedle wrzucić do garnka z dużą ilością wrzątku, gotować 10 minut od momentu wypłynięcia.

Składniki sosu wymieszać i podawać z knedlami.


1 PORCJA to ok. 325 kcal, węglowodany: 50g, białko: 24g, tłuszcz: 1,5g

SMACZNEGO!!

Etykiety: