Jedz i chudnij - TRUSKAWKOWO-KIWOWY SERNIK na zimno

Tak jak zapowiadałam - serniczek na zimno. Bardzo lubię takie "ciasta", gdyż są lekkie, łatwe w wykonaniu, smaczne i niesamowicie wiosenne. Tym bardziej, że już są truskawki, a wszystko co truskawkowe musi być dobre. Chyba się zdradziłam z moją wielką słabością do truskawek. No ale jedni ją mają do czekolady (tu pozdrowienia dla maturzystki Zuzanny! mam nadzieję, że na salę możesz zabrać czekoladki. trzymam kciuki), a inni na przykład jak ja - do truskawek :)

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie orzeźwiającego kiwi z truskawkami. Spód wykonałam z płatków owsianych, miodu i masła orzechowego (nie mylić z nutellą, to ma być prawdziwe masło orzechowe z orzeszków ziemnych!) - takie połączenie smakuje trochę jak "chałwa". Do tego składniki, których użyłam odejmują mu sporo kalorii, w porównaniu do tradycyjnego sernika, a to także olbrzymia zaleta, w moich przynajmniej oczach. Zamiast cukru użyłam stewii (naturalnego słodzika), ale można posłodzić na przykład miodem (wtedy kaloryczność ciasta wzrośnie). Przyznam, że polewa nie do końca mi wyszła tak jak chciałam. Chyba powodem jest zbyt mała ilość żelatyny wmieszana w kiwi (nie miałam więcej i dodałam tylko jedną łyżeczkę), bo nie ścięły się tak jak to sobie wyobrażałam i masa pozostała delikatna i lekko płynna, taki gęsty mus. Jednak nie przeszkadzało to w szybkim spałaszowaniu słodkości. Następnym razem dodam więcej żelatyny, to będzie ładniejszy.

TRUSKAWKOWO-KIWOWY SERNIK na zimno

Składniki na 12 porcji (tortownica o średnicy 24cm):

Spód:
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka masła orzechowego (duża łyżka)

Masa truskawkowo-serowa:
600g serka twarogowego niskotłuszczowego (np. Twaróg Delikatny % tłuszczu President, 2 opakowania po 300g)
300g truskawek
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki stewii (lub ile kto lubi do smaku)

Polewa kiwowa:
4 kiwi
2 łyżeczki żelatyny (można nawet 3, żeby masa się mocno ścięła)
1 łyżka stewii 

Owoce do przybrania:
3 truskawki
1 kiwi


Płatki owsiane wymieszać z miodem i masłem orzechowym. Ugnieść na dnie tortownicy.

Twaróg połączyć ze zmiksowanymi na mus truskawkami i stewią, dodać żelatynę rozpuszczoną wniewielkiej ilości wody. Dokładnie wymieszać i wylać na spód z płatków owsianych.

Kiwi pokroić i również zmiksować na masę, dodać stewię i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Poczekać aż masa zacznie delikatnie tężeć, wylać na masę truskawkową. Przybrać pokrojonymi w plasterki truskawkami i kiwi.

Ciasto najlepiej smakuje, gdy spędzi kilka godzin w lodówce, dlatego najlepiej przyrządzić go dzień wcześniej, żeby noc sobie poleżało w zimnie.


1 PORCJA zawiera ok. 150kcal, węglowodany: 18g, białko: 13g, tłuszcz: 3g



SMACZNEGO!





Etykiety: