Jedz i chudnij - TUŃCZYK z GRILLA z WARZYWAMI

Dziś pomysł na smakowity i zarazem zdrowy obiad. W końcu dorobiliśmy się grilla elektrycznego, w związku z tym szaleństwo grillowe trwa. Warzywa i rybka na obiad z pietruszkowo-bazyliowym pesto, wszystko posypane prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. W sklepach pojawiły się już słodziutkie pomidorki koktajlowe, które świetnie sprawdzają się w charakterze surówki.

 TUŃCZYK z GRILLA z WARZYWAMI

Składniki na 2 porcje:
2 polędwiczki z tuńczyka (kupiłam w Biedronce)
2 cukinie
1/2 papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
6 pomidorków koktajlowych
2 liście sałaty

Tuńczyka przyprawić do smaku solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek (użyć 2 łyżek) i zostawić na 15 minut. Pozostałą oliwę rozprowadzić na pokrojonej w paseczki (pod skosem) młodej cukinii i papryce. Rozgrzać grill i grillować warzywa przez 3 minuty z każdej strony, tuńczyka przez 4. Podawać gorące (i warzywa i tuńczyka)z dodatkiem pokrojonych pomidorków koktajlowych na liściu sałaty. Tuńczyka można podać z bardzo prostym pesto, przepis poniżej.


PIETRUSZKOWO-BAZYLIOWE PESTO

pęczek pietruszki
1/2 doniczki bazylii
łyżka orzechów włoskich
łyżka ziaren słonecznika
2 łyżki jogurtu greckiego light

Wrzucamy do blendera posiekaną pietruszkę, bazylię, orzechy i słonecznik. Rozdrabniamy na ziarnistą masę. Dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i gotowe.


   




Moje danie posypałam aromatycznymi nasionkami - prażonym słonecznikiem i sezamem. Na suchą teflonową patelnię nasypałam po łyżce słonecznika i sezamu, prażyłam przez chwilę, do zrumienienia. Orzechy i pestki są bardzo kaloryczne, więc jeśli dbamy o linię należy używać ich z rozwagą. Zawierają jednak wiele wartości odżywczych, które rewanżują wysoką wartość kaloryczną niepozornych ziarenek.


Na talerzu ok. 520kcal, węglowodany: 16g, białko: 37g, tłuszcz: 33g.

SMACZNEGO!

Etykiety: