„Dieta 5:2 dr. Mosleya” to książka, która zrzuciła z pierwszego
miejsca listy bestsellerów księgarni Amazon oraz brytyjskiej sieci
księgarń Waterstones „50 twarzy Greya”.
Przez pięć dni w tygodniu jedz normalnie, przez dwa ogranicz spożywane
posiłki do 500 kalorii dziennie (kobiety) i 600 kalorii (mężczyźni) -
tak w skrócie brzmią założenia Diety 5:2.
Michael Mosley, prezenter i
dziennikarz medyczny postanowił sprawdzić działanie diety na sobie. Po
sześciu tygodniach jej stosowania zrzucił sześć kilo i stracił 25
procent tkanki tłuszczowej, a jego poziom cukru we krwi znacząco się
obniżył. Wyniki badań przedstawione przez niego w programie telewizyjnym
BBC „Horizon” wskazały, że sporadyczne niedojadanie nie tylko pobudza
proces odchudzania, ale także zmniejsza poziom cholesterolu i ryzyko
Alzheimera, a także przedłuża życie. Spostrzeżenia, przeprowadzone
badania i porady opublikował w książce. Tak narodził się fenomen Diety
5:2, który ogarnął już całą Wielką Brytanię i zaczyna podbijać Stany
Zjednoczone.
Autorzy książki wskazują, że Dieta 5:2 jest znakomitym sposobem
zrzucenia zbędnych kilogramów przynajmniej z kilku powodów. W
przeciwieństwie do diet restrykcyjnych kalorycznie, nie wymusza
drastycznych zmian w sposobie naszego odżywiania – każdy łasuch w ciągu
pięciu dni będzie mógł pozwolić sobie nawet na ulubione ciastka czy
czekoladę. Dieta wygodna jest również dla osób zapracowanych, które nie
mają czasu by na co dzień przygotowywać czasochłonne dietetyczne
posiłki. Jedną z największych barier w ograniczeniu spożywanych posiłków
jest najczęściej bariera psychologiczna. W przypadku Diety 5:2 jest
inaczej – „nawet jeśli czasem było mi ciężko w trakcie dni głodówki,
trzymała mnie myśl, że już jutro będę mogła zjeść to, na co mam ochotę” -
przyznaje jedna z osób stosujących dietę.
Dieta 5:2 sięga do tradycji, które towarzyszą nam co najmniej od dwóch
tysięcy lat. Chrześcijański Wielki Post, żydowski Yom Kippur czy
muzułmański ramadan to najbardziej znane przykłady pokazujące, że
sporadyczne poszczenie w naszej kulturze zadomowione jest od dawna.
„Większość z nas jednak zdaje się jeść niemal bez przerwy. Rzadko kiedy
doskwiera nam głód. A tymczasem wciąż jesteśmy niezadowoleni. Z naszej
wagi, z własnej sylwetki, ze stanu zdrowia” - piszą we wstępie autorzy i
zauważają, że ewolucja człowieka dokonywała się w czasach, gdy o
pożywienie było niezwykle trudno. Z tego właśnie powodu sporadyczne
niedojadanie jest bardziej naturalne dla naszego organizmu niż
szablonowa zasada trzech posiłków dziennie. Dieta 5:2 nie jest chwilową
strategią na stracenie wagi, ale sposobem na zdrowe życie na co dzień.
Książka dr. Michaela Mosleya i Mimi Spencer oprócz zasad diety i wyników
badań, zawiera również przepisy, które pomogą czytelnikom stworzyć
osobiste i smaczne menu.
Dla chętnych poszerzyć wiedzę o tej diecie podaję link do strony książki:
http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11500Etykiety: Dieta 5:2, Mądre odżywianie