Jedz i chudnij - MIELONE z NIESPODZIANKĄ

Kto powiedział, że kotlety mielone to proste i nudne danie? Nieprawdą jest też, że jedynym sposobem ich przygotowania jest smażenie w głębokim tłuszczu. Dziś przedstawię Wam moją wersję kotletów mielonych, nadziewanych kolorowymi warzywami i serem feta, dodatkowo - pieczonych w piekarniku. Kto spróbuje na pewno będzie zachwycony. Oprócz tego, że ładnie wyglądają, smakują równie wyśmienicie, no i udało mi się je trochę "odchudzić". 

KOTLETY MIELONE z NIESPODZIANKĄ

Składniki na 4 porcje:

500g mięsa mielonego (ja użyłam wołowiny, ale może być także wieprzowo-wołowe, albo jagnięce)
1 ząbek czosnku
1 jajko
1/2 doniczki posiekanej bazylii (najsmaczniejsza jest świeżo siekana, ale 2 łyżki suszonej też będzie ok)
łyżeczka soli
czarny pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)

100g cukini
100g czerwonej papryki
100g sera feta light
sól, pieprz, oliwa

tłuszcz do nasmarowania naczynia żaroodpornego - masło lub oliwa z oliwek

Mielone mięso należy dokładnie wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem. 

Cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę i przez około 5 minut zrumienić na patelni na odrobinie oliwy. Po zdjęciu z ognia dodać pokrojony w kostkę ser feta i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso podzielić na 8 części i uformować z nich kulki. W każdej zrobić palcem otwór i napełnić go nadzieniem. Zakleić i przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok. 15 minut.



1 porcja (2 kotlety) to ok. 295kcal;  białko 32g; węglowodany: 3g; tłuszcze: 17g


Świetnie smakują z gruboziarnistą kaszą, np. pęczakiem oraz świeżą sałatą. Należy pamiętać, że aby posiłek był dobrze zbilansowany, należy uzupełnić go o porcję węglowodanów złożonych, same kotlety mają ich śladową ilość.

SMACZNEGO! 

Etykiety: