Graj w zielone!

Wczesną wiosną warto wyhodować nowalijki na własnym parapecie, aby mieć pewność, że są bezpieczne i nie zawierają szkodliwych związków. Bardzo łatwo wyrośnie nam szczypiorek, natka pietruszki albo tak ulubiona gdy zbliżają się święta rzeżucha.

Szczypiorek obok żelaza, fosforu i wapnia zawiera dość duże ilości witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz olejków eterycznych pobudzających przemianę materii i poprawiających apetyt. Specyficzny smak i zapach nadają mu związki siarki (fitoncydy), które mają działanie bakteriobójcze. Dlatego szczypiorek wspomaga odporność, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie oraz łagodzi dolegliwości układu moczowego. Dodatkowo świetnie działa na cerę, wzmacnia włosy i paznokcie.
Szczypiorek nie nadaje się do gotowania ani pieczenia - pod wpływem gorącej temperatury gorzknieje, dlatego najlepiej wykorzystać go w wersji drobno posiekanej do posypania kanapek, twarożku, potraw z jajek, surówek czy sałatek. Doda potrawom pikantnego smaku i aromatu, ale w delikatniejszy sposób niż cebula czy czosnek.

Cebulki szczypiorku wsadzamy do doniczki z dobrą ziemią, można też zasiać go z nasionek. Aby mieć stale świeży, najlepiej wysiewać co 2-3 tygodnie.


Rzeżucha jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Dezynfekuje na jamę ustną i układ pokarmowy, ale trzeba uważać na ilość zjedzonej rzeżuchy, gdyż jest silnie moczopędna. Rzeżucha także zawiera olejki eteryczne w skład których wchodzą związki siarki (np. glikozyd izosiarkocyjanowy) i przez to ma specyficzny smak, dzięki któremu jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju, sałatek, surówek, zup, sosów czy masła.
 
Rzeżuchę wysiewa się z nasionek na wacie lub gazie (z doświadczenia wiem, że można nawet na płatkach kosmetycznych). Wystarczy talerz lub płaskie naczynie wyłożyć watą, zwilżyć, posypać nasionkami i dbać by miały wilgoć i dostęp do światła. Rzeżuchę obcina się nożyczkami tuż nad watą.




Natka pietruszki jest niezwykle bogata w witaminy, szczególnie w witaminę C (łyżka pietruszki zawiera dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę). Zawiera też sporo beta-karotenu, kwasu foliowego, witaminy PP, E, D i K oraz bardzo dużo żelaza, wapnia i potasu. Tak naprawdę pietruszka jest dobra na wszystko - zaspokaja najważniejsze potrzeby witaminowe organizmu, działa oczyszczająco, usuwa nadmiar wody z organizmu, wzmacnia odporność, działa przeciw wolnym rodnikom, przeciwdziała anemii i krzywicy. Doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego.  Zjedzona na surowo nać zapobiega również wydobywaniu się przykrych zapachów z jamy ustnej. Natka zawiera także prowitaminę A, która ma wpływ na nasz wzrok, szczególnie o zmierzchu. Natka pietruszki świetnie nadaje się do zup, sosów, gulaszu, sałatek, surówek, na kanapki, do potraw z jajek, sera i do ziołowego masła - ożywi i odświeży każdą potrawę.
 
Domowa uprawa pietruszki jest niezwykle prosta - do doniczki z dobrą ziemią wsadzamy co kilka centymetrów korzenie pietruszki i podlewamy obficie. W niedługim czasie korzenie wypuszczą natkę.








Chyba nie muszę już nikogo zbytnio przekonywać do założenia domowej hodowli nowalijek. Sama właśnie wysiałam rzeżuszkę i już się nie mogę doczekać twarożku z dodatkiem tej pysznej zieleninki.


Specyficzny smak i zapach nadają mu związki siarki, które mają lecznicze właściwości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopru-szpinaku_35069.html
Specyficzny smak i zapach nadają mu związki siarki, które mają lecznicze właściwości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopru-szpinaku_35069.html

Etykiety: