Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pomysł na nietypowy (jak na mojego bloga) obiad - dziś danie z boczkiem. Nie polecam jeść go w dużych ilościach, bo to tłusty specjał, ale w odpowiednio skomponowanym posiłku i niezbyt często, nie powinien zaszkodzić naszej figurze.
Zresztą jak zawsze, umiar jest kluczem. Myślę, że taki placek spokojnie może konkurować z pizzą, nadaje się na obiad, a także na przyjęcie w gronie znajomych. Do wykonania użyłam bardzo prostych i zazwyczaj dostępnych w kuchni produktów. Jedynie pokrojenie cebuli może spowodować uronienie łzy, ale mimo tego naprawdę warto.
PLACEK CEBULOWY z BOCZKIEM
Składniki na 16 porcji:
250g chudego twarogu
400g mąki pełnoziarnistej
5 jaj
8 łyżek mleka
7 łyżek oleju
sól
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5kg cebuli
3 łyżki masła
400g kwaśnej śmietany
pieprz
gałka muszkatołowa
200g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszony ser, 1 jajo, mleko,
olej, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia, ze składników wyrobić gładkie
ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez
30 minut.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę (ja użyłam blendera, ale i
tak nie obyło się bez łez). Dusić na sklarowanym maśle ok. 10 minut. Wymieszać
śmietanę i 4 pozostałe jaja, doprawić solą, pieprzem i gałką muszakatołową.
Masę przelać do cebuli i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować , przełożyć na natłuszczoną blachę (ja
dodatkowo położyłam folię aluminiową, żeby ciasto nie przywarło do blaszki),
wykleić brzegi, wyłożyć masę cebulową i posypać kostkami boczku. Placek włożyć
do piekarnika nagrzanego do temperatury 200
°C i piec ok. 30 minut. Najlepiej smakuje ciepły.
PORCJA zawiera ok. 280kcal, białko: 9g, węglowodany: 26g,
tłuszcze: 29g
SMACZNEGO!Etykiety: Jedz i chudnij