Lekarz zlecił Ci lekkostrawne posiłki? Już to sobie wyobrażasz: kleiki, papki, przetarte jarzynki...
Spokojnie.
Nawet na diecie możesz jeść znacznie więcej i smaczniej!
Posiłki w diecie lekkostrawnej powinny być tak skomponowane, by dostarczały energii bez zbytniego obciążania układu pokarmowego. Nie oznacza to jednak, że musisz jeść mdłe papki i zupki bez smaku. Posiłki lekkostrawne mogą być równie smaczne jak normalne. Należy tylko wybierać lekkostrawne produkty i przyrządzać je tak, aby organizm szybko i bez trudu mógł wykorzystać zawarte w nich składniki odżywcze.
Kiedy dieta lekkostrawna? Stosuje się ją podczas osłabienia organizmu, np. podczas grypy. Lekarz może Ci ją zalecić także , gdy chorujesz na wrzody żołądka lub dwunastnicy, masz stany zapalne błony śluzowej żołądka i dróg żółciowych. Nie będę wymieniać wszystkich przypadków, w których stosuje się dietę lekkostrawną, bo najczęściej jest ona zalecana przez lekarza i chory wie (albo przynajmniej powinien wiedzieć) jaką dietę powinien stosować. Na dietę lekkostrawną możesz przejść również wówczas, gdy odczuwasz zmęczenie, masz nieznaczne problemy z trawieniem (np. wzdęcia). Polecam dietę lekkostrawną podczas wzmożonego wysiłku umysłowego, np. sesji egzaminacyjnej.
Dla podniesienia właściwości smakowych potraw w diecie lekkostrawnej
używa się łagodnych przypraw takich jak sok z cytryny, małe ilości soli,
koperek, pietruszka czy rzeżucha. Ze znanych technik kulinarnych
najszersze zastosowanie mają gotowanie na wodzie i parze, duszenie oraz
pieczenie w folii aluminiowej.
Z reguły posiłki lekkostrawne powinny dostarczać takiej samej ilości energii i składników odżywczych jak normalne. Wyjątkiem jest dieta dla osób, które mają nadwagę i w związku z tym muszą ograniczyć ilość kalorii, oraz dla pacjentów z chorobami nerek - wtedy konieczne jest ograniczenie białka.
Propozycje potraw na
poszczególne posiłki:
Śniadanie:
Na lekkostrawne śniadanie poleca się zupy mleczne z dodatkiem dozwolonego produktu mącznego, mleko, kawę lub herbatę
z mlekiem, słabe kakao. Jeśli podawana jest zupa mleczna, napój może stanowić
herbata, herbata z cytryną. Pieczywo mieszane (dozwolone rodzaje pieczywa),
masło, świeżo przygotowany majonez z oleju sojowego, słonecznikowego lub oliwy
z dodatkiem soku z cytryny (bez musztardy). Produkt białkowy do pieczywa może
stanowić biały ser, twarożek homogenizowany, jajko gotowane na miękko, wędlina
(z dozwolonych), upieczona w folii cielęcina na zimno lub klops. Może być
dodany dżem lub miód. Do tego posiłku wskazane jest podanie sezonowego warzywa
lub soku owocowego.
II Śniadanie:
Napój -jeden z wymienionych w I śniadaniu lub sok owocowy, warzywny, zsiadłe
mleko, kanapka z serem lub wędliną lub napój i kawałek ciasta drożdżowego albo
innego dozwolonego w tej diecie (biszkopt, babka drożdżowa), budyń mleczny,
galaretka owocowa, twaróg z jabłkiem.
Obiad:
Zupa z dozwolonych produktów: krupnik, jarzynowa, barszcz, pomidorowa, owocowa, odtłuszczony rosół,
ziemniaczana. Dania mięsne, rybne, półmięsne lub z sera- dostarczające białka
zwierzęcego. Jako dodatek - ziemniaki całe, puree, ryż lub kasza gotowana na
sypko, drobny delikatny makaron. Warzywa gotowane, surowa- utarta marchewka,
pomidor bez skórki, sałata zielona z olejem lub słodką śmietanką. Na deser może
być surowy owoc (z dozwolonych), kompot, kisiel mleczny lub z owoców, napój
owocowy.
Podwieczorek:
Napój z kanapką, napój i ciasto, owoc lub jeden z innych
wymienionych w obiedzie deserów.
Kolacja:
Zaleca się by możliwie często spożywana na kolację była potrawa gotowana: leniwe pierogi, budyń z mięsa lub sera,
kurczak lub ryba w galarecie, ryba lub mięso w jarzynach, risotto z mięsem i
warzywami, zsiadłe mleko z kaszą lub ziemniakami. Napój jak w I śniadaniu,
pieczywo, masło. Jeśli potrawa jest gotowana i zawiera białko zwierzęce może
być podany dodatek dżemu lub miodu, jeśli jest np. ryż z jabłkami musi być do
pieczywa dodatek sera, wędliny lub ryby. Wskazany jest również dodatek warzyw ,
owoców lub soku z owoców.
Sposoby dzięki którym można zredukować błonnik w diecie lub uczynić go mniej drażniącym przewód pokarmowy
poprzez:
- dobór młodych, delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,
- usuniecie pestek np. z pomidorów, kabaczków, porzeczek,
- usuniecie skórki poprzez obranie warzyw i owoców,
- gotowanie, które zmiękcza błonnik,
- przecieranie przez sito,
- stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych zamiast grubych kasz drobne, zamiast razowego pieczywa pieczywo pszenne, pszenno - razowe,
- stosowanie soków i przecierów zamiast całych warzyw i owoców.
Przy dolegliwościach żołądkowych warto niekiedy sięgnąć po wypróbowane stare metody stosowane przez nasze prababcie
i babcie. W medycynie niekonwencjonalnej ziołolecznictwo doceniane i
stosowane jest do dziś dnia. Apteczka ziołowa w diecie lekkostrawnej:
- napar z rumianku łagodzi dolegliwości żołądkowe
- napar z koperku i kminku, zwłaszcza u małych dzieci, pomaga na bóle powstałe na skutek nagromadzenia się gazów
- napar z suszonych czarnych jagód ma działanie przeciwbiegunkowe i zapierające
- herbatka
z mięty przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych i
pomaga organizmowi uporać się z tłustym i obfitym posiłkiem
Etykiety: Lekkostrawna, Mądre odżywianie