Cukinia potrafi
wcielić się w niejedną rolę. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z
warzywnym lub mięsnym farszem. Może wzbogacić swoim smakiem śniadaniowe
kanapki, zastępując zielonego ogórka, w południe cieszyć niejedno
podniebienie ciepłem zupy lub lecza, a w porze kolacji – wystąpić w roli
à la spaghetti, krojona na cieniutkie cukiniowe niteczki. Cukinię można
gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, przyrządzać z niej
konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie
zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami,
czosnkiem czy kozim serem. Przyprawami,
które najbardziej pasują do cukinii, są przede wszystkim trybula,
bazylia i mięta.
Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo
witamin: C, A, K i wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i
składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo.
Proponuję bardzo smaczne, lekkie i dietetyczne danie, w sam raz na obiad lub kolację w gorący sierpniowy dzień.
LECZO CUKINIOWE
Składniki na 4 porcje:
1kg cukinii (obranej, bez gniazda nasiennego, pokrojonej w kostkę)
500g pomidorów (sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę) 3-4 duże pomidory
po 120g papryki czerwonej i pomarańczowej/żółtej (papryki równiez pokroić w kostkę)
średnia marchewka (ok. 50g, zetrzeć na tarce na grubych oczkach)
2 cebule (pokroić w piórka lub kostkę)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, bazylia, przyprawa włoska
Cebulkę zeszklić na oliwie, dodać papryki i utartą marchewkę, dusić pod przykryciem. Dodać pomidory i cukinię, wymieszać dokładnie, doprawić solą, bazylią i przyprawą do kuchni włoskiej. Dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo godzinę.
PORCJA zawiera ok. 140kcal, węglowodany: 20g; białko: 4g; tłuszcz: 5g
SMACZNEGO!
Etykiety: Jedz i chudnij