Zainspirowana przepisem Marty (koleżanki dietetyczki) dokonałam takiego oto dzieła:
Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje jak postoi kilka godzin w lodówce, więc najlepiej przygotować dzień wcześniej. Pasują do niego wszystkie świeże owoce - truskawki, maliny, borówki, poziomki, brzoskwinki. Ja zrobiłam z malinami i borówkami. Ciasto jest niskokaloryczne - miód zamiast cukru, spód z płatków owsianych, twarożek z niską zawartością tłuszczu, nie ma w cieście masła ani jaj. Polecam i przepis podaję:
SERNIK z OWOCAMI na zimno
Składniki na 12 porcji:
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka masła orzechowego (duża łyżka)
1 kg serka twarogowego niskotłuszczowego
(np. Twaróg Delikatny % tłuszczu President, 3 opakowania po 300g)
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka miodu
cukier z prawdziwą wanilią - ja dałam zwykły cukier waniliowy
owoce do wyłożenia na wierzch masy serowej - ja dałam ok. 300g malin i ok. 100g borówek
galaretka (można zrobić samemu z soku i żelatyny, leniwa ja zrobiłam zwykłą wiśniową galaretkę w mniejszej ilości wody niż w instrukcji przygotowania)
Płatki owsiane mieszamy z miodem i masłem orzechowym. Ugniatamy na dnie tortownicy.
Twaróg mieszamy ręcznie z miodem i cukrem waniliowym (nie potrzeba miksera).
Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i wylewamy na
spód z płatków owsianych. Na serku układamy owocki.
Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę i do lodówy. Najsmaczniejsze jest schłodzone dnia następnego.
1 porcja to ok. 180 kcal;
węglowodany: 24g; białko:14g; tłuszcze: 4g
Przygotowanie: ok. 30 minut + chłodzenie min. 2h
SMACZNEGO!
Etykiety: Jedz i chudnij