Najpierw kilka słów o warzywie w roli głównej. Kalarepa znana była już w starożytnym Rzymie, stamtąd też
trafiła do innych krajów Europy, w tym i do Polski w XIX w. Najprawdopodobniej
została wyhodowana z paszowej kapusty o zgrubiałej łodydze. Choć jest
dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach.
Kalarepa jest bardzo cennym warzywem o dużych wartościach
odżywczych i smakowych. Jej młode liście zawierają istną paletę soli
mineralnych, wśród których znajduje się m.in. : potas, magnez, sód, wapń,
żelazo czy kwas foliowy, a także witaminy z grupy B,C, K i beta-karotenu. Już jedna,
średnich rozmiarów główka kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę
C. Powinniśmy ją zatem jak najczęściej dodawać do naszego codziennego menu.
Dodatkowo, kalarepę zaleca się chorym na miażdżycę, zwłaszcza przebiegającą z
podwyższonym ciśnieniem krwi. Jest również pomocna przy zaburzonym metabolizmie
cholesterolu, ze względu na małą zawartość tego związku. Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających. Dlatego
można ją podawać dziecku od szóstego miesiąca życia. Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy
do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi, a jednocześnie nie jest
kaloryczna. 100 gram kalarepy to 27 kalorii, dlatego może być smaczną formą
przekąski.
Na rynku
dostępne są nie tylko kalarepy w kolorze zielonym. Występuje również odmiana
charakteryzująca się barwą fioletową. Odmiany kolorystyczne kalarepy nie różnią
się specjalnie ani smakowo, ani pod względem wartości odżywczych. Fioletowa
odmiana wykorzystywana jest często przez ogrodników do celów dekoracyjnych.
FASZEROWANA
KALAREPA
Składniki
na 4 porcje:
4 kalarepy
2 cebule
2 jabłka
200ml soku
jabłkowego
60g
suszonych pomidorów w oleju
50g kaszy
manny
50g sera
żółtego
2 jaja
2 łyżki
oliwy
3 łyżki
masła
½ łyżeczki
oregano, sól, pieprz
Kalarepy
obrać, następnie ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odkroić wierch i
wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę. Cebule i jabłka obrać, pokroić w kostkę i
razem z pokrojoną kalarepą zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wlać sok i zagotować,
doprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 2
łyżkami masła.
Farsz:
200ml wody zagotować ze szczyptą soli i łyżką masła, wsypać kaszę mannę i
mieszając zagotować. Wsypać żółty ser, pokrojone w kostkę pomidory i oregano,
wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Białka oddzielić od żółtek i
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka włożyć do farszu i mieszając
powoli dodać pianę. Kalarepy wypełnić i włożyć do naczynia żaroodpornego na jabłka
z cebulą. Zapiekać w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem) ok. 30min.
Porcja zawiera ok. 400 kcal, białko: 15g, tłuszcze: 25g, węglowodany 30g
SMACZNEGO!
Etykiety: Jedz i chudnij