Jedz i chudnij - RABARBAROWE SZALEŃSTWO – ciąg dalszy

Będąc w posiadaniu przepięknych, świeżutkich łodyg rabarbaru upiekłam kolejne ciasto z tym przepysznym warzywem. Mi osobiście ta wersja odpowiada bardziej niż weekendowy keks rabarbarowy, ale są i tacy, którzy wolą pierwszą wersję.






CIASTO RABARBAROWE

 
Składniki na blachę ciasta, 
ok. 24 porcje:

200g masła
300g mąki
100g tartych/mielonych migdałów
5 jaj
100ml mleka
proszek do pieczenia
50g stewii lub słodziku do pieczenia
800g rabarbaru

200g miękkiego masła utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, porcjami dodawać stewię/słodzik do pieczenia i 5 żółtek. 300g mąki pszennej wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodawać stopniowo do masy maślano-jajecznej na przemian ze 100ml mleka, ciągle mieszając. Ucierać aż powstanie gładkie ciasto. Białka ubić i powoli wmieszać w ciasto. Na końcu wsypać ¾ rabarbaru i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć na wysmarowaną masełkiem blachę i na wierzchu ułożyć pozostały rabarbar. Piec w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem) ok. 50 minut. Wyjąć, lekko wystudzić w formie i wyciągnąć.

Porcja ciasta to ok. 200kcal; białko: 5g, tłuszcze: 13g, węglowodany:15g

SMACZNEGO!



Etykiety: