Żaden pojedynczy produkt żywnościowy nie jest w stanie zapewnić nam
wszystkich składników pokarmowych, dlatego powinniśmy dbać o różnorodność
spożywanych produktów. Urozmaicony posiłek musi łączyć produkty ze
zbóż, warzywa i owoce oraz produkty białkowe.
Piramida żywieniowa to optymalny model odżywiania,
który można stosować przez całe życie. Obrazuje jakie produkty należy
jadać codziennie, jakie kilka razy w tygodniu, a jakie kilka razy w
miesiącu. W naszym menu powinny głównie znajdować się produkty pochodzenia
roślinnego (ok. 80%), a tylko nieliczne pochodzenia zwierzęcego.
Najmniejszą część, wierzchołek piramidy, stanowią słodycze, które
powinno się jadać bardzo rzadko (najwyżej kilka razy w miesiącu).
Zbilansowana dieta zawiera urozmaicone menu, w którym powinny znaleźć się wszystkie
składniki pokarmowe. Podstawowa zasada prawidłowego odżywiania brzmi
więc: jedz mniej, ale częściej i sięgaj po produkty z różnych poziomów
piramidy, aby dostarczyć organizmowi wszystkich składników, potrzebnych
do wytworzenia energii.
W piramidzie położono nacisk na aktywność
fizyczną, która warunkuje zdrowie, wspomaga właściwe trawienie i
spalanie nadmiaru dostarczanej z pokarmem energii, w przeciwnym razie
odkładającej się w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz ruchu ważne jest
kontrolowanie swojej wagi, pilnowanie by była ona prawidłowa. Warto w
tym celu obliczyć swoje BMI, współczynnik, który pozwala stwierdzić, czy
nasza waga mieści się w przedziale zdrowej wagi w stosunku do wzrostu.
Podstawę piramidy wypełniają produkty zbożowe, których należy spożywać
co najmniej 5 porcji każdego dnia. Są one źródłem węglowodanów
złożonych, odpowiedzialnych za dostarczenie naszym mięśniom energii oraz
błonnika regulującego pracę jelit. Mogą to być 2 kromki ciemnego pieczywa, pół szklanki ryżu lub makaronu
pełne ziarno czy też 3/4 szklanki płatków śniadaniowych. Ważne dla
naszego organizmu są produkty o niskim stopniu przetworzenia, czyli np.
grube kasze, ciemne pieczywo, niełuskany ciemny ryż, płatki owsiane czy
też kukurydziane. Są one doskonałym źródłem błonnika, witamin i
minerałów. Regulują pracę układu pokarmowego i niwelują zaparcia.
Warzywa i owoce są bogactwem witamin i minerałów, a także źródłem
węglowodanów złożonych. Podczas gdy warzywa można jeść w dowolnej
ilości, w przypadku owoców zalecane są 2 porcje (garście). Warto tu
wyjaśnić pojęcie porcji – w przypadku owoców jest to
właśnie garść, dla nasion, orzechów i pestek – 1/3 szklanki, a w wypadku
oleju czy masła – 1 łyżka stołowa.
Warzywa strączkowe – groch, fasola, bób, soja, soczewica, będące źródłem
łatwo przyswajalnego białka, oraz nasiona i orzechy – zawierające
białko i „dobre” tłuszcze. Pomagają one regulować poziom cukru we krwi
oraz obniżają ciśnienie i cholesterol.
Powinniśmy z umiarem spożywać produkty mleczne z uwagi na dużą
zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i trudności z trawieniem.
Należy zatem wybierać produkty fermentowane, które organizm potrafi
przyswoić, jak zsiadłe mleko, kefir, twaróg. Nabiał należy jadać
codziennie. Mleko i jego przetwory
to najważniejsze źródło wapnia w naszej diecie oraz pełnowartościowego
białka i witaminy B2. Niedobór dwóch pierwszych w organizmie przyczynia
się do odwapnienia kości i osteoporozy. Witamina B12 jest natomiast
niezbędna dla sprawności naszego układu nerwowego i odpornościowego.
Ryby,
drób i jaja należy jadać kilka razy w tygodniu po ok. 60-90g, jaja 2
razy
tygodniowo. Znajdziemy w nich cenną witaminę D, która jest niezbędna do
budowy mocnych i zdrowych kości i zębów. Wraz z nią łatwiej wchłania się
w naszym organizmie wapń. Jedz zatem pełnowartościowe - śledzie,
sardynki, makrele, łososia i
tuńczyka, które bogate są w kwasy omega-3. Aby dłużej zachować sprawność
umysłową należy jeść też pokarmy niskowęglowodanowe, wysokobiałkowe i
niskotłuszczowe, czyli np. chude mięso indyka i kurczaka.
Na szczycie piramidy znalazło się po pierwsze czerwone mięso
wraz z masłem ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych,
produkty z mąki pszennej ze względu na dużą zawartość cukru i fastfoody,
które stanowią mieszankę niezdrowych składników. Wyroby cukiernicze, chipsy frytki, sosy i gotowe dania zawierają
tłuszcze trans (z grupy nienasyconych), które podnoszą poziom złego
cholesterolu. Są to sztuczne oleje roślinne używane do smażenia i
tłuszcze utwardzane zawarte w wielu margarynach i miksach (i
wyrabianych z nich wypiekach). Trzeba sprawdzać, czy na etykiecie jest
„częściowo utwardzany tłuszcz (roślinny)” i unikać takich produktów.
Tłuszcze trans nie są potrzebne organizmowi i najzdrowsze byłoby dla
nas całkowite usunięcie ich z diety.
Zdrowe nawyki żywieniowe to także odpowiednia ilość i jakość płynów.
Dla zdrowia niezbędna jest woda, która pełni wiele funkcji
w organizmie. Przede wszystkim gasi pragnienie, ale także m.in.
jest niezbędna do oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii,
nawilża stawy, (co zapobiega tarciu) oraz pomaga utrzymać prawidłową
temperaturę ciała. Zaleca się, aby codziennie dostarczać organizmowi
ok. 2 litry płynów, z czego najlepiej, jeśli połowę stanowi woda.Etykiety: Mądre odżywianie, piramida zdrowego odżywiania, składniki pokarmowe, zbilansowana dieta, zdrowe nawyki żywieniowe