Otyłość



Nadwaga i otyłość to niestety problem, który dotyczy coraz większej grupy Polaków. Według ostatnich badań już ponad połowa z nas waży za dużo! Otyłość powstaje w skutek nadmiernego dostarczania energii w stosunku do jej wydatkowania. Pewną rolę odgrywają też przyczyny genetyczne, ale z nimi (w ogromnej większości przypadków) też można sobie poradzić. Do spożywania nadmiernych ilości pożywienia na pewno przyczynia się łatwy dostęp do smacznej i atrakcyjnie zapakowanej żywności. Batony i chipsy można kupić nawet w szkolnym sklepiku, kiosku z gazetami czy na stacji benzynowej. Rozwój nadwagi i otyłości powodują: nadmierna ilość spożywanych pokarmów, sposób ich przyrządzania i skład diety. 

Coraz częściej też jemy w pośpiechu, byle co i byle gdzie. Dostarczamy organizmowi ogromne ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrów), nie dbając o właściwy skład jakościowy diety. Pośpiech przy jedzeniu, łykanie zamiast gryzienia i żucia pokarmów, zmniejsza przyswajanie białka nie zaburzając przyswajania tłuszczu i cukru. Skoro organizmowi dostarczamy za mało białka, nasze ciało uznaje, że głoduje. W rezultacie do naszych mózgów dochodzi sygnał, że mamy więcej jeść i pożeramy nadmierne ilości pokarmów, a i tak przyswoją się głównie tłuszcz i cukry, co nie poprawi stanu odżywienia komórek. W związku z tym takie szybkie jedzenie zaburza już i tak zachwiany bilans podstawowych składników pożywienia. A efekty widzimy na naszych ulicach i, o zgrozo, coraz częściej w szkołach.


Znaczne zmniejszenie wysiłku przy zachowaniu dotychczasowych ilości pożywienia, powoduje przyrost tłuszczowej masy ciała. Z kolei nadwaga i otyłość prowadzą do ograniczania aktywności fizycznej (bóle stawów, szybkie męczenie), co z kolei pociąga za sobą unikanie wysiłków i dalsze tycie. Stale malejące wydatkowanie energii, które obserwuje się w dzisiejszych czasach we wszystkich grupach wiekowych, może być przyczyną wystąpienia otyłości nawet u osób bez grubasów w rodzinie (rodzice, dziadkowie). 
Kolejnym elementem wpływającym na kształtowanie masy ciała są geny, które otrzymaliśmy od rodziców. Rodzice z kolei otrzymali geny od naszych dziadków, dziadkowie od pradziadków itd. Można sobie rozmyślać na temat winy rodziców jako „współautorów” naszej otyłości i w ten sposób siebie samego usprawiedliwiać. Jednak najczęstszą przyczyną otyłości uwarunkowanej genetycznie jest to, że – w porównaniu do naszych przodków – zjadamy o wiele więcej węglowodanów, za to mamy zbyt mało aktywności fizycznej. Naprawdę rzadkością jest otyłość tak uwarunkowana, że trudno jej się pozbyć. 
Ważne jest, by obiektywnie ocenić stan nadmiernej wagi. Otyłość i znaczną nadwagę rozpoznajemy „na oko” patrząc na osobę w ubraniu. Niewielką nadwagę można stwierdzić po rozebraniu się kandydata do odchudzenia „do rosołu”. Zanim zwrócisz się do specjalisty, najlepiej najpierw przeprowadź samoocenę w dużym lustrze. Pamiętaj przy tym, że zwiększenie masy ciała zależy nie tylko od nadmiaru tkanki tłuszczowej – może być spowodowane zwiększeniem masy mięśniowej.


BMI (ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc masę ciała (podaną w kilogramach) przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). Kalkulator BMI został opracowany na podstawie danych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. BMI służy głównie do oceniania ryzyka wystąpienia groźnych chorób: miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, czy nawet nowotworów. Większość tych chorób ma swoje źródło w otyłości i właśnie dlatego kalkulator BMI to tak ważne narzędzie, które pozwala w łatwy sposób obliczyć swój wskaźnik masy ciała.

Pamiętaj, że im wyższy współczynnik BMI, tym większe ryzyko zapadnięcia na rozmaite schorzenia. 


BMI równe 18,5–24,9 to prawidłowa masa ciała, od 25,0 do 29,9 to nadwaga, a powyżej 30,0 – otyłość.

Można też zmierzyć obwód pasa. Gdy przekracza on 94 cm u mężczyzn lub 80 cm u kobiet, sygnalizuje to nadwagę. Jeżeli jest większy niż 102 i 88 cm, masz do czynienia z otyłością Im bardziej zbliżasz się do tych parametrów, tym większe zagrożenie.

W Polsce nadmierną masę ciała można stwierdzić u około 50% dorosłej populacji. Prawie 30% puszystych to osoby otyłe. Badania epidemiologiczne wykazują istotny wzrost występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży.

Etykiety: