Dziś oprócz przepisu, trochę o inspiracjach na rybne dania. Często mnie pytacie skąd biorę pomysły na posiłki z rybą w roli głównej. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że z głowy, bo wzoruję się na wielu szefach kuchni. Pomijając warsztaty, podczas których uczę się przyrządzania różnych potraw, przeglądam gazety, czytam internety ;) i kupuję książki.
Kto u mnie był, ten wie, że mam dużo książek kulinarnych i nie kurzą się one na półce, a aktywnie z nich korzystam. To głównie dzięki książkom w mojej kuchni pojawiają się takie dania, jak to: Kalmary. Wiem, że nie wygląda to na kalmary, ale jednak :)
W zeszłym tygodniu moja biblioteczka poszerzyła się o kolejną pozycję. Polska Grupa Rybna wydała książkę kucharską „RYBY NA POLSKIM STOLE". To ponad 250 kolorowych stron, przepisów, porad kulinarnych oraz
ciekawostek o rybach. Książka zawiera 80 autorskich przepisów Szefa
Kuchni Krzysztofa Wronki - Doradcy Kulinarnego Polskiej Grupy Rybnej.
Dania są urozmaicone, smaczne i zdrowe, zarówno na specjalne okazje, jak i te na co dzień. Wszystkie przepisy zawierają ryby łatwo u nas dostępne, dodatkowo z informacją o producentach, dystrybutorach i punktach, w których daną rybę/owoce morza można zakupić. Poprzednią książkę o rybach w wersji elektronicznej możecie przejrzeć na stronie Polskiej Grupy Rybnej, bezpośredni link do książki: RYBY NASZEJ KUCHNI
Przepis na szyszki z kalmara od razu zwrócił moją uwagę. Łatwe przygotowanie, oryginalna forma, ciekawe jak smakuje... Do tej pory nie zwracałam uwagi na kalmary, nawet nie wiedziałam w jakiej formie występują w sprzedaży - też tak macie, że jak nie wiecie co z czymś zrobić, to nie kupujecie? I bardzo dobrze, szkoda marnować żywności ;) Będąc na zakupach spożywczych zajrzałam na dział rybny i nie uwierzycie - na stoisku były paski z kalmara. Fantastyczna niespodzianka - ja tu myślę, jak głowę temu obciąć, a dostałam paseczki idealne wprost do przygotowania. Cena też nie była obłędna (29zł/kg), więc się skusiłam.
Początek był łatwy, przygotowałam kalmary jak w przepisie. Prostokąciki kalmara pokroiłam w szachownicę, posoliłam, podsmażyłam na łyżce oliwy z dymką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodałam 3 plasterki drobno pokrojonego ostrego salami pepperoni. Przykryłam pokrywką, kalmar wypuścił trochę wody, która bulgotała radośnie. Skosztowałam i coś mi brakowało.. zaczęłam więc tworzyć :)
Ugotowałam czarny makaron barwiony sepią - ma lekko rybny smak, więc idealnie się komponuje z owocami morza.
Do potrawki na patelni dodałam 2 plastry świeżego ananasa pokrojonego w słupki, podsmażonego na 1 łyżeczce masła. Kiedy sosik się trochę zredukował, dodałam łyżkę śmietany i pół pęczka pietruszki. Kiedy wszystko wymieszałam, w kuchni unosił się kuszący aromat i wszyscy już czekali na tą pyszną ucztę.
Tak wyglądała nasza patelnia smakowitości:
Jeśli zastanawiacie się jak smakują kalmary, to koniecznie spróbujcie. Bardzo łatwo je przygotować, a konsystencja mięsa jest ciekawa i trudna do porównania do innych produktów spożywczych. Kto nie próbuje, ten nie wie :)
KONKURS
A teraz jeszcze niespodzianka dla Czytelniczek i Czytelników mojego bloga oraz Fanów mojego profilu Facebook Trener Zdrowej Diety. Dzięki uprzejmości Polskiej Grupy Rybnej możecie zdobyć jedną z czterech książek "Ryby na polskim stole".
Zadanie konkursowe: Napisz dlaczego warto jeść ryby i dlaczego książka ma trafić do Ciebie?
Odpowiedzi można dodawać w komentarzach pod tym postem lub na fanpagu FB Trener Zdrowej Diety.
ROZWIĄZANIE KONKURSU
Dziękuję wszystkim za udział w zabawie i kreatywne odpowiedzi w komentarzach pod tym postem, jak również na moim profilu Facebook Trener Zdrowej Diety. Wyłonienie 4 osób nie było najłatwiejsze. Nie będę Was trzymać dłużej w niepewności, książki trafiają do następujących osób:
Olivka Alex
Ania Wosińska
Marcin Wcisło
Rafał Stacherczak
Zwycięzcom gratuluję i proszę o przesłanie adresu korespondencyjnego poprzez wiadomość prywatną na FB lub mailowo (dietologeu@gmail.com). Zapraszam do zaglądania na bloga i sledzenia profilu FB, bo nie był to ostatni konkurs w tym roku ;)
Regulamin konkursu
§1
Postanowienia ogólne
1.
Organizatorem konkursu jest Angelina Ziembińska, właścicielka bloga Dietolog.eu, zwana dalej Organizatorem.
3. Akcja
konkursowa organizowana jest na blogu www.dietolog.eu i na profilu facebookowym Trener Zdrowej Diety.
4. Udział w
konkursie jest nieodpłatny.
5. Konkurs
trwa od 13.01 do 20.01.2017 r. W wyjątkowych sytuacjach Organizator konkursu
może przedłużyć lub przerwać trwanie konkursu, w określonym przez siebie
zakresie, o czym poinformuje uczestników konkursu na stronie www.
§2
Uczestnicy
1.
Uczestnikami konkursu mogą być osoby fizyczne zamieszkałe na terenie
Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Warunkiem
uczestnictwa w konkursie jest akceptacja postanowień Regulaminu.
3. Przystępując do konkursu, Uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie danych
osobowych (imię, nazwisko, adres e-mail) na potrzeby konkursu. Osoby biorące
udział w konkursach zgadzają się na publikację nazwy ich profilu (imienia oraz
nazwiska) w przypadku wygranej.
4.
Przystępując do Konkursu, Uczestnik potwierdza, że akceptuje
postanowienia Regulaminu oraz wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych
osobowych w zakresie i w celach wskazanych w Regulaminie.
§3 Zasady
konkursu
1. Aby wziąć
udział w konkursie Uczestnik konkursu
b) nagrodę
otrzymuje 4 autorów najciekawszego rozwiązania, wybranych przez Organizatora
c) Uczestnik
musi stosować się do zaleceń wskazanych przez Organizatora konkursu
2. Każdy
użytkownik jest uprawniony do więcej niż jednej odpowiedzi w konkursie, jednak może otrzymać tylko jedną nagrodę.
3. Warunkiem
wzięcia pod uwagę Zgłoszenia jest udzielenie odpowiedzi w komentarzu pod
konkursem na Facebooku lub w komentarzu pod wpisem konkursowym na blogu
4. Konkurs
przebiega następująco:
a) od 13 do 20 stycznia do godz. 23.59 Uczestnicy
mogą przesyłać Zgłoszenia (komentować posty),
b)
najpóźniej w dniu 21 stycznia do godz. 21.00
zostaną ogłoszone wyniki konkursu.
5.
Laureaci
mają obowiązek zgłosić się po odbiór nagrody mailowo, pisząc na adres
dietologeu@gmail.com lub w wiadomości prywatnej na profilu Facebook do
dnia 31 stycznia do godz. 12.00.
6. W
przypadku niezgłoszenia się do odbioru nagrody, Organizator wybierze kolejne
osoby, które przesłały poprawne Zgłoszenia i im przekaże nagrody.
§4 Nagrody
Nagrodami
w konkursie są 4 książki "Ryby na Polskim Stole" wydane przez Polska Grupę Rybną. Nagrody
wysyłane będą przesyłką poleconą w terminie do miesiąca od otrzymania adresu Uczestnika.
§5 Postanowienia
końcowe
1. Dane
osobowe Uczestników przetwarzane będą przy zachowaniu zasad określonych w
ustawie o ochronie danych osobowych wyłącznie w celu przeprowadzenia Konkursu,
w szczególności wyboru Laureatów i wydania nagród oraz weryfikowania
prawdziwości danych.
2. Konkurs
nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach
wzajemnych (Dz. U. z 2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm.)
Etykiety: fish friday, Jedz i chudnij, konkurs, owoce morza, przepisy, recenzja. książka