piątek, 6 stycznia 2017

Jedz i chudnij - HALIBUT NASZPIKOWANY ZIOŁAMI

Lubię przyrządzać ryby w prosty sposób, żeby nie tłumić jej delikatnego smaku. W tym przepisie wbijam w halibuta ziołowe szpikulce, obsmażam go krótko na grillowej patelni, a potem zapiekam w piekarniku. To na prawdę żadna sztuka, a halibut nabiera niesamowitej głębi smaku. Przewidziane porcje są dość duże, spokojnie wystarczy dla rodziców i przedszkolaka, u nas starczyło.

 HALIBUT SZPIKOWANY ZIOŁAMI

Składniki na 2 porcje:
500g filetu z halibuta
2 duże łodyżki rozmarynu (najlepiej ze zdrewniałymi łodyżkami)
12 dużych liści bazylii
1 łyżka oliwy
50g masła
2 liście laurowe
kilka gałązek tymianku
trochę białego wytrawnego wina
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

dodatki: 200g ziemniaków, surówka z marchewki i jabłka

Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do temperatury 190 stopni. Przygotować ziołowe szpilki - połamać gałązki rozmarynu na mniejsze fragmenty i każdy ściśle owinąć liściem bazylii.


Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na desce. W stronę bez skóry powbijać ziołowe szpilki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni grillowej i przesmażyć rybę 30 sekund z jednej i drugiej strony. W tym samym czasie rozpuścić masło na małej patelni. Kiedy zacznie się pienić przelać do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, w której będzie piec się ryba.

Rybę przełożyć do naczynia z masłem, posypać liśćmi laurowymi i gałązkami tymianku, skropić białym winem, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 8-10 minut, podlewając raz lub dwa rybę po wierzchu powstałym sosem.


Tak przygotowany halibut jest jędrny i delikatny, uwodzi aromatem ziół i masła. Podałam go z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku. Najpierw obrałam 200g ziemniaków i pokroiłam w kostkę, gotowałam około 10 minut soląc pod koniec gotowania, odcedziłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Spryskałam delikatnie łyżeczką oliwy i piekłam w piekarniku do zrumienienia (ok. 20 minut). Dodatkiem warzywnym była surówka wykonana z dużej marchewki i jabłka, które starłam na drobnych oczkach i wymieszałam.

1 porcja takiego dania głównego to ok. 500 kcal, węglowodany: 26g, białko: 43g, tłuszcze: 25g

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz