Jedz i chudnij - ŁOSOŚ ze SZPINAKIEM ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Ostatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne, delikatny łosoś w rozpływającej się w ustach skorupce z ciasta francuskiego i dopełniające je lekkie "piure z kalafiore". Gotowe ciasto francuskie jest dostępne w każdym niemal sklepie i dzięki temu danie jest banalnie łatwe do przygotowania, a wygląda i smakuje wykwintnie. 


ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA

Składniki na 4 porcje:
400g filetu z łososia
200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku 
2 łyżki sosu teryiaki
sól, pieprz do smaku
opakowanie ciasta francuskiego light
1 żółtko
łyżka czarnego sezamu
kalafior
1 litr mleka (do ugotowania kalafiora)
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej

Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na pół. Przygotować zalewę z sosu teryiaki i 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Łososia zanurzyć w zalewie i odstawić do lodówki na 20-30 minut.


Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodać pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę bądź pokrojony w cieniutkie plasterki, dodać szpinak, poddusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i ostudzić.

Rozłożyć ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na dłuższym boku rozłożyć warstwę łososia wraz z zalewą i czosnkiem (tak żeby był ułożony na całek długości boku ciasta), następnie położyć szpinak. Całość zawinąć w ciasto francuskie, zawinąć boki ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnym sezamem. 


Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. W tym czasie przygotować puree z kalafiora.

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w mleku. Odcedzić i przełożyć do wysokiego garnka (naczynia), zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać masło, gałkę muszkatołowa i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksować.

Łososia wyjąć z piekarnika, pokroić na podłużne paski i podawać na puree z kalafiora.


1 porcja to ok. 460 kcal, węglowodany: 31g, białka: 29g, tłuszcz: 24g

SMACZNEGO!

Etykiety: , , , , , ,