piątek, 21 października 2016

Jedz i chudnij - DORSZ POD TYMIANKOWĄ PIERZYNKĄ z SOCZEWICĄ - FISH FRIDAY

Nie będę skromna. Dzisiejsza piątkowa ryba to wyjątkowo smaczny pomysł. Powstała jak zwykle przypadkiem, bo zostały mi białka jajka i postanowiłam je wykorzystać. Nie jestem amatorką słodkiej bezy, więc wymyśliłam inny sposób na ich wykorzystanie. Jak co tydzień w ramach akcji Fish Friday, a w rzeczywistości nawet częściej przygotowuję dania rybne. Na rybę położyłam ubite białka wymieszane z lekkim, ale pełnoziarnistym pieczywem pokrojonym w kostkę i tymiankiem, tworząc aromatyczną pierzynkę. Zobaczcie zresztą sami jak apetycznie to wygląda.

DORSZ POD TYMIANKOWĄ PIERZYNKĄ z SOCZEWICĄ

Składniki na 4 porcje:
duży filet z dorsza bez skóry o wadze 800-900g
3 białka jaja (od szczęśliwej kurki)
2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
gałązka tymianku
sól, pieprz do smaku
100g czerwonej soczewicy
2 duże marchewki
1 słodkie jabłko


Dorsza  umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i pieprzem. Chleb tostowy pokroić w kostkę 1x1cm. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z chlebem, listkami tymianku, doprawić sola i pieprzem.  Masę wyłożyć na rybę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (160°C z termo obiegiem). Piec 40 minut, aż pierzynka nabierze złotego koloru.


W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie (proporcja 2:1), czerwona odmiana gotuje się krótko. Przygotować surówkę. Marchewki i jabłko zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać.

Rybę wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje, wyłożyć na talerz z soczewicą i podawać z surówką. Ozdobić zieloną gałązką, np. oregano lub listkami bazylii.


1 porcja to ok. 405 kcal, węglowodany: 39g, białko: 55g, tłuszcz: 3g 

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie! :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam duży problem - nie przepadam za rybami. Jedyne co przechodzi mi przez gardło to paluszki rybne, jednak nie smażone na oleju a wykonane na patelni grillowej. Czy to jest dobre czy nie bardzo ?

    OdpowiedzUsuń