piątek, 26 sierpnia 2016

Jedz i chudnij - KULKI RYBNO-GRYCZANE z ORZECHAMI - FISH FRIDAY


Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na bardzo fajne kotlety z ryby, która została mi z dnia poprzedniego. Jedliśmy pieczonego pstrąga oprószonego solą czosnkową z kaszą gryczaną i zostało mi pół upieczonego fileta i pół woreczka kaszy gryczanej. Za mało dla wszystkich członków rodziny, wyrzucić szkoda, więc postanowiłam przerobić składniki na danie dla całej rodziny. Poszperałam w lodówce i szafkach, miałam jeszcze pół kostki twarogu, kalafiora i dużo bakalii, bez których nie wyobrażam sobie życia. Zaświtał mi w głowie pomysł i zobaczcie co mi wyszło. Pyszne i sycące kulki rybne z kaszą gryczaną i orzechami. Na prawdę można się nimi najeść. Do tego podałam gotowanego kalafiora, polanego pietruszkowym pesto - bo przyznam, że nie znoszę bułki tartej. Jeśli wydaje Wam się, że nie lubicie kalafiora, spróbujcie bez dodatku bułki podsmażanej na maśle. Według mnie jest smaczniejszy :) To co? Jesteście ciekawi mojej propozycji?

KULKI RYBNO-GRYCZANE z ORZECHAMI

Składniki na 4 porcje:
100g upieczonej ryby
50g kaszy gryczanej
100g twarogu
100g orzechów włoskich
jajko
kolendra
sól, pieprz do smaku

 
Rybę porozgniatać widelcem, dodać kaszę i twaróg. Orzechy zmiksować na ziarnistą masę w blenderze (ja używam młynka do kawy), połowę dodać do ryby, drugą połowę wysypać na talerz. Do ryby, kaszy i sera dodać posiekaną kolendrę, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki, obtaczać w pozostałych zmielonych orzechach na talerzu. Kotlety przekładać do naczynia żaroodpornego i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.


1 porcja to ok. 270 kcal, węglowodany: 14g, białko: 16g, tłuszcz: 17g

Co do rybnych kulek? Najlepiej warzywa. U mnie gotowany kalafior, podany z pesto:

KALAFIOR z PIETRUSZKOWYM PESTO

Składniki  na 4 porcje:
młody kalafior
Pesto - może być "gotowiec" ze słoika, albo zmiskować: pęczek posiekanej pietruszki, 50g orzechów włoskich, 20 ml oliwy, mały ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku

Kalafior ugotować, przełożyć na talerz, polać pesto, pokroić na 4 części. Udekorować listkami pietruszki. Można też posypać podprażonymi ziarnami słonecznika.

1 porcja to ok: 140 kcal, węglowodany: 5g, białko: 4g, tłuszcz: 12g

No i jak? Wygląda smakowicie, prawda? Do tego danie jest tanie i nic się nie marnuje.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz