Jedz i chudnij - DORSZ pod KOŁDERKĄ z CYTRYNY i PIETRUSZKI - FISH FRIDAY

Piątek, piąteczek, piątunio. W ingliszu friday, a na moim blogu FISH FRIDAY. Od dzisiaj w piątki będę Wam pokazywać sposoby na przyrządzanie dań rybnych. Zdaniem ekspertów ryby powinny być spożywane co najmniej dwa razy w tygodniu, ja się stosuję, a Wy?

 DORSZ pod KOŁDERKĄ z CYTRYNY i PIETRUSZKI

Składniki na 4 porcje:
2 duże filety z dorsza (mogą być też 4 małe)
3 pomidory malinowe
1 łyżka stołowa oliwy
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
gruboziarnista sól morska i świeżo mielony pieprz
2 gałazki tymianku
liść laurowy
200ml bulionu warzywnego lub rybnego

Kołderka:
100g masła
100g tartej bułki  (można samodzielnie zetrzeć np. suchą grahamkę i dysponować razową bułką tartą)
kilka gałązek świeżej pietruszki (ok. 50g)
skórka otarta z cytryny

Kilka godzin wcześniej przygotować kołderkę z cytryny i pietruszki. Masło zmiksować z bułką tartą na grudkowatą masę, dodać posiekaną pietruszkę i skórkę otartą z cytryny. Na desce położyć folię śniadaniową, przełożyć masę, przykryć kolejnym arkuszem folii i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 0,5cm. Włożyć masę do lodówki na kilka godzin, aby stwardniała. 
 

Filety umyć, osuszyć i podzielić tak, by były 4 kawałki po ok. 200g.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasion i drobno posiekać. Przesmażyć na łyżce oliwy i gotować, aż powstanie puree z widocznymi kawałkami pomidorów. Doprawić solą i pieprzem.

Kołderkę wyjąć z lodówki i pokroić na kawałki o wielkości podobnej do filetów.
 Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 

Kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego, rozprowadzić na nich warstwę musztardy, następnie puree z pomidorów. Przykryć kawałkami zielonej kołderki, delikatnie przyciskając. Wlać bulion z liściem laurowym i gałązkami tymianku. 

Piec 15 minut pod przykryciem, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 5 minut. Rybę podawać gorącą z ulubioną sałatą/szpinakiem lub innymi dodatkami, co kto lubi.

Z płynu, w którym gotowała się ryba można zrobić sos. Wystarczy go zredukować i dodać łyżkę śmietany.

1 porcja (ryby bez dodatków) to ok. 495 kcal, węglowodany: 23g, białko: 40g, tłuszcz: 27g


SMACZNEGO!

Etykiety: , , ,