Piątek, piąteczek, piątunio. W ingliszu friday, a na moim blogu FISH FRIDAY. Od dzisiaj w piątki będę Wam pokazywać sposoby na przyrządzanie dań rybnych. Zdaniem ekspertów ryby powinny być spożywane co najmniej dwa razy w tygodniu, ja się stosuję, a Wy?
DORSZ pod KOŁDERKĄ z CYTRYNY i PIETRUSZKI
Składniki na 4 porcje:
2 duże filety z dorsza (mogą być też 4 małe)
3 pomidory malinowe
1 łyżka stołowa oliwy
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
gruboziarnista sól morska i świeżo mielony pieprz
2 gałazki tymianku
liść laurowy
200ml bulionu warzywnego lub rybnego
Kołderka:
100g masła
100g tartej bułki (można samodzielnie
zetrzeć np. suchą grahamkę i dysponować razową bułką tartą)
kilka gałązek świeżej pietruszki (ok. 50g)
skórka otarta z cytryny
Kilka godzin wcześniej przygotować kołderkę z cytryny i pietruszki. Masło
zmiksować z bułką tartą na grudkowatą masę, dodać posiekaną pietruszkę i skórkę
otartą z cytryny. Na desce położyć folię śniadaniową, przełożyć masę, przykryć
kolejnym arkuszem folii i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 0,5cm.
Włożyć masę do lodówki na kilka godzin, aby stwardniała.
Filety umyć, osuszyć i podzielić tak, by były 4 kawałki po
ok. 200g.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasion i
drobno posiekać. Przesmażyć na łyżce oliwy i gotować, aż powstanie puree z
widocznymi kawałkami pomidorów. Doprawić solą i pieprzem.
Kołderkę wyjąć z lodówki i pokroić na kawałki o wielkości
podobnej do filetów.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Kawałki ryby przełożyć do
naczynia żaroodpornego, rozprowadzić na nich warstwę musztardy, następnie puree
z pomidorów. Przykryć kawałkami zielonej kołderki, delikatnie przyciskając. Wlać
bulion z liściem laurowym i gałązkami tymianku.
Piec 15 minut pod przykryciem,
następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 5 minut. Rybę podawać gorącą z
ulubioną sałatą/szpinakiem lub innymi dodatkami, co kto lubi.
Z płynu, w którym gotowała się ryba można zrobić sos. Wystarczy go zredukować i dodać łyżkę śmietany.
1 porcja (ryby bez dodatków) to ok. 495 kcal, węglowodany: 23g, białko:
40g, tłuszcz: 27g
SMACZNEGO!
Etykiety: dobre dla diabetyków, fish friday, Jedz i chudnij, zdrowe nawyki żywieniowe