środa, 15 czerwca 2016

Jedz i chudnij - SERNIK z TRUSKAWKAMI na OWSIANYM SPODZIE

Lato to zdecydowanie moja ulubiona pora roku, głównie z powodu jedzenia. Nie da się ukryć, że kocham jeść i mimo, że właśnie powinnam być na diecie, nie mogę się oprzeć soczystym i dojrzałym czerwonym owocom. Mowa o truskawkach oczywiście. Chciałam się z Wami podzielić przepisem, który od czasu do czasu modyfikuję i po wielu edycjach powstał już mam nadzieję ostateczny przepis. Ciasto jest na zimno z kremowego twarożku, nie jest zbyt słodkie, bo do serka nie dosypuję wcale cukru (mój mąż mówi, że za mało słodkie, ale mi bardzo smakuje). Naturalną słodycz dają truskawki, galaretka na wierzchu i owsiany spód słodzony łyżką miodu.

Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w bardzo fajnych warsztatach, z których wyniosłam (oprócz wielu wspaniałych chwil, nowych umiejętności i ciekawych znajomości) całe pudło produktów przydatnych do wykonywania deserów (galaretki, żelatyny i inne takie). Jako, że ja zbytnio słodyczowa nie jestem (mimo, że jestem słodka), obdarowałam kogo mogłam, a sobie zostawiłam kilka produktów, które mnie zainteresowały i moim przekonaniu mogą się przydać w kuchni (tym bardziej, że mam w domu małego żarłoka i amatora słodkości, nawet ich dwie sztuki, żarłoków). Skorzystałam z galaretki i żelatyny deserowej - pierwszy raz używałam żelatyny dedykowanej deserom i na prawdę polecam, super się rozpuszcza w wodzie, nie robią się grudki, nie ma też charakterystycznego brzydkiego zapachu (to mój problem z żelatyną, nie mogę znieść tego zapachu). Ale do rzeczy, o samych warsztatach więcej tutaj, a tutaj przepis, jeden z moich najlepszych:

SERNIK z TRUSKAWKAMI na ZIMNO na OWSIANYM SPODZIE

Składniki na 12 porcji:
1 kg truskawek
500g kremowego białego serka, twarogu trzykrotnie mielonego lub innego sernikowego, półtłustego
żelatyna do deserów lub inny środek żelujący, jeśli ktoś nie używa żelatyny
galaretka o smaku truskawkowym
180g otrębów owsianych, np. Naturalnie Zdrowe
duża łyżka masła orzechowego (prawdziwego, nie kremu czekoladowo-orzechowego, ja użyłam masła z mieszanki orzechów crunchy) 
duża łyżka płynnego miodu

Pracę proponuję rozpocząć od rozpuszczenia galaretki, sugeruję użyć nieco mniej wody (ja dałam 400ml, żeby mieć pewność, że mocno stężeje) odstawmy ją w chłodne miejsce w celu ostudzenia. Kiedy galaretka będzie sobie stygła, oberwać szypułki i opłukać pod bieżąca wodą truskawki, odsączyć i delikatnie osuszyć.

Płatki owsiane, masło orzechowe i miód włożyć do miski, zagnieść wszystkie składniki i powstałą masą wykleić dno tortownicy (o średnicy ok. 25cm). Rozpuścić żelatynę i wmieszać ją mikserem w serek, miksować 2-3 minuty, aby składniki dobrze się z sobą połączyły.

Odłożyć truskawki na wierzch ciasta, tak aby ich wystarczyło na pokrycie całej powierzchni ciasta. Na wyklejony spód wyłożyć pozostałą część truskawek, ja ułożyłam brzeg dookoła tortownicy, ale mogą być na całej powierzchni spodu, następnie wyłożyć serek wymieszany z żelatyną. Wygładzić wierzch i ułożyć na całej powierzchni truskawki.

Sprawdzić galaretkę, jeśli będzie się zaczynać ścinać, będzie miała konsystencję żelu, wyłożyć ją łyżką na truskawki. Jeśli galaretka będzie płynna, spłynie w dół ciasta, nie warto więc się spieszyć.

Wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 2 godziny (najlepiej przygotować wieczorem i poczekać z konsumpcją do rana). Ciasto jest lekkie i orzeźwiające, a owsiany spód wprost uwodzi smakiem. Jeśli ktoś lubi ciasta bardzo słodkie, to może dosłodzić masę serową wedle uznania, moim zdaniem całość idealnie się komponuje bez dosładzania, a poszczególne warstwy uzupełniają się smakiem. Poniższe obliczenia nie uwzględniają dodatku cukru.

1 porcja to ok. 200 kcal, węglowodany: 29g, białko: 10g; tłuszcz: 5g

SMACZNEGO!


Przy okazji biorę udział w truskawkowej akcji www.naturalniezdrowe.com.pl, polskiego producenta zdrowej żywności, który oferuje nam produkty prosto z natury oraz w akcji milion smaków truskawek.

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/truskawkowe-pole
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/truskawkowe-pole


4 komentarze: