środa, 23 marca 2016

Jedz i chudnij - BAKALIOWA ROLADKA Z POLĘDWICY pod ORZECHOWĄ PIERZYNKĄ

Święta to dobra okazja, żeby wypróbować jakiś nowy przepis czy wymyślić zupełnie nową potrawę. Pewnie część z Was powie, że lepiej nie ryzykować i zdać się na dobrze znane przepisy, jednak to zupełnie nie w moim stylu, wolę poeksperymentować. Wielkanocnie w tym roku będę gotować z produktami Bakalland, a przy okazji jest to wpis konkursowy, w którym mogę wygrać jednodniowy staż w restauracji szefa Andrzeja Polana.

Moja propozycja na wytrawne danie z użyciem wiśni soczystej, orzechów włoskich Chandler, żurawiny suszonej to roladka z polędwicy wieprzowej z bakaliami pod orzechową pianką z pieczonymi warzywami.

BAKALIOWA ROLADKA Z POLĘDWICY pod ORZECHOWĄ PIERZYNKĄ

Składniki na 3 porcje:
przeciętnej wielkości polędwica wieprzowa
20g wiśni soczystej Bakalland
20g suszonej żurawiny Bakalland (u mnie słodzona sokiem z granatu)
50g orzechów włoskich Chandler Bakalland
2 łyżki żółtego sera
1 białko jajka
sól, pieprz do smaku
warzywa do upieczenia: seler, cebula, pietruszka, marchew
oliwa do skropienia warzyw (opcjonalnie)

Polędwicę naciąć z boku (nie przecinając do końca), rozłożyć (jak książkę) i rozbić. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Żurawinę, wiśnie posiekać w kosteczkę, podobnie rozdrobnić orzechy. Ser zetrzeć na tarce, rozłożyć równomiernie na polędwicy, następnie z jednej strony ułożyć suszone owoce i połowę orzechów. Zawinąć formując roladkę i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dookoła wyłożyć pokrojone dowolnie warzywa, do upieczenia i podania z roladkami.


Białko ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli, odrobinę pieprzu i pozostałe orzechy. Piankę wyłożyć na wierzch roladki, po czym naczynie wsadzić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut, pianka się zrumieni i upiecze - po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 30 minut.



Roladkę wyjąć, pokroić na plastry i podawać z pieczonymi warzywami lub świeżą sałatą/szpinakiem.

1 porcja to ok. 225 kcal, węglowodany: 15g, białko: 16g, tłuszcz: 11g

SMACZNEGO!


A na deser, także z bakaliami - prawdziwa absolutnie nie dietetyczna pascha, ale przepis tu nie przejdzie. O przepis proście babcie, mamy czy ciocie :)

7 komentarzy:

  1. Super ta polędwiczka! Paschę w tym roku musiałem sobie odpuścić :/
    Pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo dobrze i musi wyśmienicie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bakalie, taka kuchnia to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam do zaoferowania program sprawdzający www.antyplagiat.net
    Jest to program przeznaczony na komputery z systemem Windows
    który umożliwia dokładne sprawdzanie różnego rodzaju tekstów czy nie zostały wykorzystane na innych stronach internetowych.

    Programem można sprawdzać dowolną ilość tekstów zarówno mogą to być artykuły, prace dyplomowe.


    Zapraszam do obejrzenia filmiku instruktażowego

    http://www.youtube.com/watch?v=TWxQZrZMU2U

    Sam skorzystałem i polecam w 100%

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam! Świetne przepisy, wyglądają bardzo smaczne :) będę wpadać, częściej i szukać inspiracji... do tej pory korzystałam z http://kcalmar.com/blog/ ;) może i Ciebie zainspiruje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie :) Jestem fanem wszelkiego rodzaju rolad więc z pewnością będę musiał spróbować :)

    OdpowiedzUsuń