środa, 10 lutego 2016

Jedz i chudnij - DORADA FASZEROWANA CUKINIĄ PIECZONA z WARZYWAMI

Dorada jest jedną z najwyżej cenionych w Europie ryb morskich, hodowana jest głównie w Grecji, Chorwacji i Hiszpanii, gdzie uważana jest za „królową mórz” (nazywana też "doradą królewską"). Jeśli nie mieliście jeszcze okazji kosztować dorady, koniecznie kupcie przy okazji (jak spotkacie) i przygotujcie - to świetna konkurencja dla pstrąga. Bardzo łatwa w przyrządzaniu, ości całkiem ładnie odchodzą, w smaku delikatna i większa od standardowego pstrąga (nie mylić z łososiowym).

DORADA FASZEROWANA CUKINIĄ PIECZONA z WARZYWAMI


Składniki na 2 porcje:

2 średnie dorady o jednakowej wielkości (ok. 230g), wypatroszone
1 mała cukinia
pęczek pietruszki
cebulka dymka z zielonymi piórkami szczypiorku lub kawałek pora
ząbek czosnku
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
200g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona papryka

Rybę umyć dokładnie i osuszyć ręcznikiem papierowym,
posolić i doprawić pieprzem wedle uznania.

Przygotować farsz. Cebulę lub pora pokroić drobno w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce masła. Umyć cukinię i zetrzeć ją na tarce (razem ze skórką), dodać do cebuli i czosnku. Dusić około 10 minut, po czym dodać posiekaną pietruszkę. Farsz doprawić sola i pieprzem jeśli potrzeba.

Gotowym farszem wypełnić rybę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wokół ryby ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i paski papryki. Przykryć i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Danie podawać gorące natychmiast po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.


1 porcja to ok. 140 kcal, węglowodany: 9g, białko: 19g, tluszcz: 3g

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Z chęcią wykorzystam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie i w miarę proste w przygotowaniu - takie przepisy są najlepsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryby, obowiązkowo spróbuję przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty przepis, a danie wygląda smakowicie. Muszę w weekend wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ryby, mieszkam nad morzem, a tata jest rybakiem. Przepisu spróbuję z pewnością:)

    OdpowiedzUsuń