niedziela, 28 lutego 2016

Jedz i chudnij - AROMATYCZNY PĘCZAK z KURCZAKIEM i BAKALIAMI podany z jabłkowymi zapałkami i czipsami ze szpinaku

W ubiegłym tygodniu (już tradycyjnie) wzięłam udział Food Bloger Fest - imprezy dla blogerów kulinarnych (i nie tylko), obfitującej w wykłady, pokazy, warsztaty i konkursy. Podczas wydarzenia zostałam zaproszona na warsztaty z szefem Andrzejem Polanem oraz twarzą bakaliowej marki Katarzyną Bujakiewicz. Warsztaty były organizowane przez Bakalland.


Powiem Wam, że byłam bardzo podekscytowana tymi warsztatami z kilku powodów, po pierwsze bardzo cenię i lubię szefa Polana, po drugie uwielbiam bakalie (mimo że kaloryczne, mają wiele cennych składników odżywczych), a po trzecie uwielbiam gotować (szczególnie w dobrym towarzystwie).

Podczas warsztatów stworzyliśmy kilka wspaniałych dań inspirowanych nadchodzącymi świętami wielkanocnymi. Myślę, że na moim świątecznym stole znajda się paszteciki z farszem z białej kiełbasy - pomysł szczególnie przypadł mi do gustu, a sposób podania zdecydowanie ładniejszy od pokrojonej w talarki kiełbasy pływającej między oczkami tłuszczu w żurku.

Miałam wielką przyjemność i osobisty wkład w powstanie dania na bazie mojej ukochanej kaszy pęczak o niesamowitym bogactwie i głębi smaku. Danie przyprawione było curry, kurkumą i mielonym kminkiem - ku moim protestom i sprzeciwie (bo kminku nie lubię), szef udowodnił mi, że kminek może być doskonałym uzupełnieniem smaku potrawy. Pełen szacun. W daniu pojawiły się też ziemniaki - połączenie kaszy i ziemniaków w jednym daniu, to dla mnie pewna nowość. Na wierzchu słupki z winnego, kwaskowatego jabłka i chrupiące czipsy ze szpinaku - kompletne, bogate, jednogarnkowe, stosunkowo łatwe w przygotowaniu i efektowne danie.

Zachwyciłam się na tyle, żeby powtórzyć danie w domu i proszę - dzielę się z Wami przepisem :)


AROMATYCZNY PĘCZAK z KURCZAKIEM i BAKALIAMI
podany z jabłkowymi zapałkami i czipsami ze szpinaku

Składniki na 4 porcje:
200g kaszy jęczmiennej typu pęczak
2 pojedyncze piersi kurczaka 200 g
ziemniaki 2 szt. (opcjonalnie, można bez jeśli ktoś nie używa ziemniaków)
cebula (może być czerwona)
100g żurawiny (u mnie Bakalland)
50g miechunki peruwiańskiej (Bakalland)
przyprawa curry
kminek mielony
kurkuma
2 liście laurowe
bulion drobiowy ok. 1,5 l
szpinak baby 1 garść
pomidorki cherry 100 g
jabłko zielone lub inne twarde, kwaskowate i winne w smaku
masło 1 łyżka
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz do smaku

Na patelni na łyżce oleju przesmażamy pokrojonego kurczaka na kawałki, smażymy chwilę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (o ile dodajemy ziemniaki) i pokrojoną drobno lub w piórka cebulę. Następnie dodajemy przyprawy: curry, mielony kminek, kurkumę oraz liście laurowe, a po chwili surową kaszę pęczak. Wszystko razem chwilę smażymy i sukcesywnie zalewamy wrzącym bulionem - tak jak risotto, dolewając w kilku partiach bulion, żeby kasza "piła" go partiami. Dodajemy też żurawinę i miechunkę.

W trakcie przygotowywania kaszy, w małym rondelku rozgrzewamy olej i smażymy pojedyncze listki szpinaku - wrzucamy na rozgrzany olej na kilka sekund do czasu kiedy szpinak zmieni kolor na żywszy, szklisty i błyszczący - dłuższe trzymanie może spowodować przypalenie. Chrupiące wykładamy na ręcznik papierowy.


Kiedy kasza będzie prawie miękka dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Pomidorki cherry kroimy w ćwiartki, jabłko w plastry i następnie w cienkie zapałki.

Gotową kaszę podajemy z listkami szpinaku, pomidorkami i cienkimi słupkami pokrojonego jabłka.

1 porcja to ok. 430 kcal, węglowodany: 65g, białko: 17g, tłuszcz: 11g

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Bardzo ładny sposób podania, pozdrawiam, może też kiedyś coś takiego przygotuję. Pęczak oferuje wiele możliwości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Uwielbiam kaszę pęczak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda. Samo zdrowie! Warto wykorzystać ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń