piątek, 4 września 2015

Jedz i chudnij - ZUPA z ROSZPONKI

Roszponka to sałata w wersji mini, najczęściej używana do przygotowania lekkich sałatek – surowa ma najwięcej cennych składników: witaminę C (ma jej dwukrotnie więcej niż cytryna), beta karoten, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo czy potas. Jest wygodna w użyciu, bo nie trzeba jej kroić. W dodatku jest niskokaloryczna (100g zawiera jedynie 21kcal) i ma niski indeks glikemiczny. Niewiele osób wie, że roszponkę można także podawać na ciepło – dusić podobnie jak liście szpinaku. Ja postanowiłam ugotować z niej zupę.

ZUPA KREM z ROSZPONKI

Składniki na 4 porcje:
125g roszponki (użyłam opakowanie z biedronki, ale może być też większe)
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
ok. 250g ziemniaków
4 szkl. wody
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
niewielka cebulka
2 łyżki śmietany 12%
sól i pieprz do smaku

Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulkę obrać i bez krojenia wrzucić do delikatnie osolonej wody, zagotować i po 10 minutach wrzenia wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 10 minut i w tym czasie zeszklić na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażony (ale nie spalony, żeby nie był gorzki) czosnek, przełożyć do gotujących się warzyw.

Roszponkę i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Pietruszkę posiekać, zostawić kilka listków roszponki do dekoracji, zieleninę wrzucić do garnka i gotować jeszcze 10 minut. 


Do zupy dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wyjąć warzywa korzeniowe (które nie były krojone, szczególnie marchewkę, żeby nie zepsuła koloru zupy) i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę można jeszcze raz doprawić przyprawami, wedle upodobania.

Rozlać do miseczek, udekorować pozostawionymi wcześniej listkami roszponki. Można pokroić w talarki wyciągniętą wcześniej z wywaru marchewkę, będzie kontrastować kolorem. Zupa jest naprawdę wyśmienita.

Opcjonalnie na użytej wcześniej patelni do zeszklenia czosnku, przygotować chrupiące grzanki czosnkowe.


1 porcja (samej zupy) to ok. 145 kcal, węglowodany: 15g, białko: 3g, tłuszcz: 8g

SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Bardzo zdrowa zupa :) jeszcze nigdy nie robiłam zupy z roszponki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zupy, a właściwie kremy są najlepsze - jeszcze do tego grzaneczka - super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz widzę taki przepis, ale chyba zaryzykuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwierdzam ta zupa jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie zupy kremowe, a ta wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń