czwartek, 10 września 2015

Jedz i chudnij - ZUPA KREM z CUKINII

Lubicie cukinię? Przyznam się Wam, że to jedno z moich ulubionych warzyw i zazwyczaj mam ją w kuchni. Warto ją kupować szczególnie teraz, kiedy jest na nią sezon. Można ją kupić w dobrej cenie i z krajowego źródła, czasem dostać od rodziny czy przyjaciół z działki. Cukinia to świetny dodatek do wielu potraw, ale także gwiazda jeśli zechcemy ją wyróżnić i podać jako główny składnik dania. Tak też uczyniłam i przygotowałam absolutnie fenomenalną i jednocześnie łatwą w przygotowaniu zupę krem. Dla lepszego efektu podałam ją w wydrążonych cukiniach kulistych, zaskakując tym domowników.

ZUPA KREM Z CUKINI

Składniki na 4 porcje:
2 niewielkie cukinie (albo jedna większa ok. 500g)
200ml bulionu warzywnego lub drobiowego
duża cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
½ pęczka natki pietruszki
łyżka śmietany 12%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
50g pestek słonecznika

Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Kiedy będą miały złoty kolor dodać startą na tarce cukinię (wystarczy na grubych oczkach) i wlać bulion. Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni.


1 porcja to ok. 145kcal, węglowodany: 11g, białko: 2g, tłuszcz: 10g

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda! Uwielbiam cukinie, więc z pewnością wykorzystam ten przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. A przepis bardzo fajny:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowo nie znaczy niesmacznie - dzięki za ten fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Słonecznik jest przepysznym dodatkiem do tej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń