piątek, 14 sierpnia 2015

Jedz i chudnij - OMLET z AWOKADO i GRANATEM

Zawsze wszystkim powtarzam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Lubimy go pomijać, zastępować samą kawą lub czymś na wynos przelotem w drodze do pracy. Tym trudniej o śniadanie, gdy jest się na diecie.

Miałam przyjemność kilka ostatnich miesięcy być na diecie bezglutenowej i bezmlecznej i chciałam Wam zaprezentować jeden z moich ulubionych przepisów śniadaniowych. Dodatków do podstawowego przepisu może być nieskończona ilość - łosoś, kiełki brokuła, grillowane warzywa, cukinia z cebulą, pieczarki itd. U mnie moje ukochane awokado, mix sałat i granat.

OMLET z AWOKADO i GRANATEM

Składniki na 1 pożywny omlet:
1 duże wiejskie jajo
1 łyżka stołowa wody
sól, czarny pieprz
½ łyżeczki masła klarowanego
½ awokado
garść mixu sałat (można dodać każdą zieleninę - roszponkę, sałatę lodową czy też szpinak)
3 łyżki ziaren owocu granatu
sól, czarny pieprz do smaku

Ubić jajo razem z wodą w misce na puszystą masę, dodać sól i pieprz do smaku. Na patelni podgrzać masło i wylać na nią całą masę.

Awokado przekroić na pół, łyżką wydrążyć ze skóry i pokroić w cienkie paski, ułożyć je na omlecie. Smażyć omleta pod przykryciem na średnim ogniu około 4 minut. Wyłożyć na talerz. Omlet podawać z sałatą, posypany granatem.


1 porcja to ok. 320kcal, węglowodany 17g, białko 12g, tłuszcz: 23g

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Odwracasz omlet czy smażysz tylko z jednej strony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej sprawnym ruchem odwracam, ale jak się przykryje pokrywką patelnię, to masa się zetnie i niekoniecznie trzeba odwracać (tym bardziej, że nie jest to łatwe). Apropos odwracania, to jest też sposób na 2 patelnie - smażysz na jednej, rozgrzewasz drugą i zamiast podrzucać, po prostu przerzucasz (przykładasz drugą patelnię i odwracasz żeby omlet znalazł się na drugiej patelni jednocześnie odwrócony) :)

      Usuń
  2. Świetny przepis. Omlet potrafi być bardzo odżywczy, a dzięki dobraniu odpowiednich składników dodatkowych, da się go dopasować do zróżnicowanych gustów smakowych.

    OdpowiedzUsuń