150 g buraka pieczonego, startego na tarce /ja użyłam
domowego ze słoika/
5 daktyli moczonych we wrzątku
1 łyżka masła orzechowego
1 kopiasta łyżka płatków owsianych błyskawicznych
1 kopiasta łyżka lnu mielonego
1 kopiasta łyżka mieszanki otrębowej
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka jagód goji
1 łyżeczka nasion chia
aromat rumowy
szczypta soli
płatki suszone nagietka
3 łyżki suszonego buraka /płatki/
Namoczone daktyle bardzo drobno siekam. Łączę z burakiem,
masłem orzechowym, płatkami owsianymi, otrębami i lnem. Mieszam dokładnie.
Dodaję orzechy, goji i chia. Solę i aromatyzuję rumem. Mieszam dokładnie i formuję
3 duże kule.
Wstawiam do lodówki na około 30 minut.
Płatki buraczane ucieram w moździerzu na drobny pył. Dodaję
nagietka.
Kule buraczane wyjmuję z lodówki i obtaczam dokładnie w pyle buraczanym.
Chłodzę w lodówce jeszcze około 15 minut. I pałaszuję.
Dorota K. za przepis na Gofry z płatkami owsianymi:
płatki owsiane ( pół szklanki )
jajko
mąka ( 3/4 szklanki )
mleko ( 3/4 szklanki )
cynamon ( płaska łyżeczka )
Sposób przygotowania :
Do naczynia wsypać mąkę, cynamon, dodać jajko i wlać mleko następnie wszystko razem zmiksować.
Do zmiksowanej masy wsypać płatki owsiane i wszystko równomiernie wymieszać .
Taka
masa jest gotowa do wylania na rozgrzaną gofrownicę (którą uprzednio
smarujemy delikatnie olejem, aby gofry nie przywarły) .
Należy je opiekać około 10 min, ewentualnie do zarumienienia się :)
Można je podawać np: z konfiturą , jednakże to zostawiam waszej fantazji :)
Marcin P. za przepis na Łososia w Szuwarach:
500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką
Sos:
150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę,
następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i
pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią
aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 25 minut.
2. Sos: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia i całość polać sosem.
Zwycięzcom zabawy gratuluję, wszystkim uczestnikom dziękuję i zapraszam do zaglądania (za rok znów będą urodziny), a zabawy z nagrodami pewnie szybciej. Z wybranymi osobami skontaktuję się mailowo.