wtorek, 28 kwietnia 2015

Jedz i chudnij - KALAFIOROWE PLACKI

Wiosna to czas, kiedy szukamy produktów i przepisów niskokalorycznych, zrzucamy nadmiar kilogramów nagromadzonych przez długą zimę i z utęsknieniem wyczekujemy letniego urlopu (przy okazji starając się schudnąć, by bez obaw móc założyć bikini). Ten przepis bez wątpienia należy do ultralekkich i warto zachować go w pamięci, kiedy postanawiamy zjeść lekko, ale jednocześnie smacznie. Placki nie zawierają glutenu ani laktozy, a do ich przygotowania nie używa się tłuszczu. Zobaczcie sami jak się je robi:

KALAFIOROWE PLACKI

Składniki na 2 porcje:
½ kalafiora (ok. 400g)
2 jajka
½ łyżeczki oregano (albo inna ulubiona przyprawa, np. curry dla smaku i koloru)
sól do smaku

Kalafiora przeciąć na połowę i oddzielić tylko kwiaty, bez łodyżek. Kwiaty kalafiora rozdrobnić blenderem, albo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, tak aby jego wiórki przypominały strukturą co najwyżej ziarenka ryżu. Rozdrobniony kalafior przełożyć do plastikowego pojemnika i ugotować na parze przez 10 minut. Wyjąć z parowaru i przełożyć na lnianą ściereczkę, bardzo mocno wycisnąć całą wodę. Ja używam do tego silikonowych rękawic, bardzo łatwo się poparzyć, a z kalafiora wypływa sporo wody.




Odciśnięte wiórki kalafiora przełożyć do miski, posolić i doprawić do smaku przyprawami, jak trochę przestygnie wbić dwa jajka i dokładnie wymieszać. Z tak powstałej masy formować cienkie okrągłe placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej ilości masy wychodzi 6-8 placków. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.






Placki smakują wybornie i prawdę mówiąc naprawdę trudno zgadnąć, że są z kalafiora. Mam nadzieję, że skusicie się na wypróbowanie przepisu, przypadną Wam do gustu i podzielicie się swoimi wrażeniami.
 

Można je jeść na gorąco, ale równie smaczne są na zimno. Nadają się jako dodatek do obiadu (na zdjęciu placuszki z pieczonym dorszem pod pierzynką z pietruszkowego pesto i orzechów), albo też na śniadanie z twarożkiem i łososiem.


1 porcja placków to ok. 120kcal, węglowodany: 5g, białko: 11g, tłuszcz: 6g

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Kalafior jest bardzo zdrowy ale nigdy nie mogę się przemóc żeby go spróbować, nie lubię tego zapachu gdy się gotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie robie te placuszki i kurcze cos mi nie wyszło , jajko jakby sie oddzieliło i troche wypłynęło z tych placuszków no i po 20 min nie są takie rumiane jak Twoje ... na pewno tylko kalafior i jajka ?

    OdpowiedzUsuń