poniedziałek, 16 marca 2015

Jedz i chudnij - DROBIOWA PIECZEŃ RZYMSKA z WARZYWAMI














W nawiązaniu do mojej wizyty w Pytaniu na Śniadanie w TVP2, postanowiłam przygotować coś z mięsa oznaczonego certyfikatem QAFP. Jeśli jesteście zainteresowani szczegółami dotyczącymi tego znaku, to odsyłam na stronę Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności - QAFP.

Udałam się do pobliskiego sklepu i nabyłam drogą kupna piersi kurczaka ze znajomym znakiem QAFP. W przepisie używam mięsa mielonego, ale wolę sama mielić mięso (takie jak ja chcę) zamiast kupować gotową mielonkę, w której mogą być jakieś niepożądane dodatki. Dlatego też kupiłam całe piersi kurczaka i je samodzielnie (a raczej przy pomocy męża) zmieliłam.

Propozycja jest lekka i wiosenna. Pieczeń nadaje się zarówno jako danie obiadowe, ale także jako dodatek do kanapek jak ostygnie (na pewno będzie smakować Wam lepiej, niż śliska wędlina z hipermarketu!).

DROBIOWA PIECZEŃ RZYMSKA z WARZYWAMI

Składniki na 6 porcji:
580g piersi z kurczaka zmielonej w maszynce do mięsa na grubych "oczkach"
2 szalotki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
50g mielonego lnu
1 jajko
sól, pieprz do smaku
2 średnie cukinie
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
1/2 opakowania (135g) sera feta light

Filety kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso zmielić w maszynce,
następnie przełożyć do miski. Szalotkę posiekać drobno i podsmażyć/zeszklić na łyżeczce oliwy. Odstawić do ostygnięcia. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, len mielony (zamiast bułki tartej, aby zagęścić masę) oraz ostudzoną cebulkę. Dokładnie wymieszać i odstawić.

Cukinie umyć dokładnie, odciąć końce z obu stron i za pomocą długiej łyżeczki wydrążyć warzywa (nie przecinając przy tym cukinii). Wydrążone cukinie wrzucić na wrzątek i zblanszować kilka minut, wyjąć i przestudzić.

Papryki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię po szalotkach i podsmażyć. Jak trochę zmiękną dodać ser feta. Mieszając poczekać aż się roztopi. Ściągnąć z ognia i jak trochę przestygnie, masą serowo-paprykową nafaszerować wydrążone cukinie.

Naczynie żaroodporne natłuścić łyżeczką oliwy z oliwek. Na dno położyć warstwę masy mięsnej, na środku ułożyć cukinię z farszem w środku i dookoła "oblepić" mięsem (tak jak na zdjęciu). Uformować ładną pieczeń, podobnie postąpić z drugą cukinią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Pieczeń można podawać zarówno na gorąco, np. jako danie obiadowe, ale także jak ostygnie - np. zamiast wędliny na kanapkę.



1 porcja to ok. 200kcal, węglowodany: 5g, białko: 30g, tłuszcz: 3g

SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Ja na odchudzanie próbowałam diety atkinsona i kopenhaskiej ale z mizernym efektem, w końcu znalazłam w necie coś co działa na mnie, poszło juz -5kg, jak chcecie to wpiszcie sobie w google - xxally radzi jak szybko schudnąć

    OdpowiedzUsuń
  2. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń