poniedziałek, 2 lutego 2015

Jedz i chudnij - KARAŚ PIECZONY w FOLII

Dziś pyszny pomysł na szybki, a jednocześnie smaczny i pożywny obiad. Tuszki karasia kupiłam w Auchan, mają trochę ości, więc jest trochę z nimi "zabawy" podczas jedzenia, ale w smaku są wyśmienite. Do przepisu świetnie się nada dorada czy pstrąg, które dość łatwo dostać, nawet w zwykłych dyskontach. Świetnie smakują zarówno same, albo jako dodatek można podać "gotowiec" warzywa na patelni przygotowane na łyżce oliwy z oliwek. Na nic wymówki, że nie masz czasu na przygotowywanie obiadu - ekspresowe super danie.

 KARAŚ PIECZONY w FOLII z WARZYWAMI



Składniki na 2 porcje:

2 tuszki karasia (ok. 150g)
50g masła
4 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
szczypta soli

warzywa na patelnię
łyżka oliwy



Karasie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Masło utrzeć z solą i
zmiażdżonym czosnkiem na gładką masę, pęczek pietruszki opłukać. Do każdej ryby włożyć po połowie masła i pietruszki. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190stopni około 30 minut. W czasie oczekiwania na patelni przygotować warzywa (postępując zgodnie z przepisem na opakowaniu). Podawać gorące.


1 porcja ryby to ok. 340kcal, węglowodany: 3g, białko: 31g, tłuszcz: 22g
(warzywa w zależności od rodzaju, najlepiej odczytać skład i kaloryczność z tabeli na opakowaniu)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Karaś jest upieczony jak płetwa grzbietowa lekko odchodzi od tuszy-spróbuj pociągnąć.

    OdpowiedzUsuń