Jedz i chudnij - DOMOWA TORTILLA

Już jakiś czas temu wpadłam na pomysł przygotowywania samodzielnie tortilli. To wygodne, bo znam dokładnie jej składniki i nie czytam składu gotowca, doszukując się podejrzanych składników. Moja tortilla jest maksymalnie prosta, wychodząc z założenia, że im mniej składników tym lepiej, robi się całkiem łatwo i co najważniejsze - szybko. Polecam na brak weny obiadowej.

DOMOWA TORTILLA

Ciasto:
2 szklanki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej (kukurydziana też się sprawdzi)
4 łyżki margaryny
łyżeczka soli
łyżeczka granulowanego czosnku
1,5 szklanki ciepłej wody

Farsz:
opakowanie mrożonej meksykańskiej mieszanki warzywnej
puszka krojonych pomidorów
100g kiełbasy (np.drobiowej)
bazylia, oregano lub zioła prowansalskie
pieprz, sól

Przygotować farsz. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbaskę, jak się podsmaży wsypać mrożone warzywa, przykryć i smażyć. Kiedy warzywa będą gotowe, ale nie rozgotowane (al dente) dodać pomidory z puszki i dusić na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić do smaku przyprawami. Do farszu można też dodać mielone mięso (np. wołowinę) albo pokrojoną pierś kurczaka, albo przygotować farsz bezmięsny - co kto lubi.

Do miski wsypać mąkę, sól, czosnek i dodać masło. Wyrabiać ręką składniki, powoli dolewając wodę aż powstanie gładkie ciasto przypominające ciasto na pierogi. Utoczyć z niego wałek i pokroić go na 10-12 równych kawałków. Następnie uformować z nich kulki i kolejno rozwałkować je na cienkie, okrągłe placki. Ułożyć jeden na drugim i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Następnie smażyć po 2-3 minuty na SUCHEJ (!) patelni teflonowej i ponownie układać na stos przykrywając folią aluminiową. Podawać złożone na pół bądź zwinięte w rożki nadziewając apetycznym farszem.

1 tortilla z farszem to ok. 150 kcal, węglowodany 25g, białko: 5g, tłuszcz: 3g

Aby odjąć tortillom kalorii, zamiast w placki z ciasta, farsz można zawinąć w duże liście sałaty lodowej. Pychotka!

Etykiety: