Dziś coś dla tych, którzy lubią domowe pieczywo i eksperymenty. Świeżutka botwinka, czarne oliwki i aromatyczna oliwa z oliwek sprawiają, że chlebek jest niepowtarzalny i znika w oka mgnieniu. Warto zainwestować w dobrą gatunkowo oliwę z oliwek, bo od niech w dużej mierze zależy smak naszego wypieku. Zapraszam na botwinkowy chlebek:
CHLEBEK OLIWKOWY z BOTWINKĄ
Składniki na 2 bochenki:
500g mąki pełnoziarnistej (może być chlebowa)
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 szczypta cukru
300 ml letniej wody
250g pokrojonej botwinki
100g wydrylowanych i pokrojonych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania chlebków na wierzchu
+ 2 łyżki do wysmarowania foremek
Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie do którego włożyć
drożdże, sól, cukier, dodać wodę i ugnieść sprężyste ciasto. Całość przykryć
lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę Ciasto powinno
podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ugnieść z botwinką i oliwkami, a następnie
podzielić na 2 części. Każda część uformować w zaokrąglony prostokątny bochenek
i przełożyć do wysmarowanych oliwą z oliwek foremek. Oprószyć mąką i przykryć
ręcznikiem, pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na godzinę.
Bochenki posmarować oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 220ºC. Piec
około 20-25 minut.
1 kromka chleba (zakładając, że chlebek kroimy na 10 kromek)
to ok. 120kcal
węglowodany: 17g, białko: 4g, tłuszcze: 3g
SMACZNEGO!
Etykiety: Jedz i chudnij