wtorek, 22 kwietnia 2014

Jedz i chudnij - DOMOWA PEŁNOZIARNISTA CIABATTA

Wiosna, wiosna, wiosna! Już kilka dni dobrej pogody i pierwsze ciepłe słoneczne promienie, powodują, że przybywa chęci do życia, zmienia się nastrój i "się chce". Mi się dzisiaj tak chciało, że powstała przepyszna ciabatta. Zawsze wydawało mi się, że ciabatta to już "wyższa szkoła jazdy", a tu proszę.. znalazłam pewien przepis i go niego przerobiłam. Okazał się dość łatwy, tylko dużo czekania, bo ciasto co rusz musi rosnąć, ale efekt jest tego warty. Jeśli macie czas i możecie sobie na to pozwolić, to pieczcie i jedzcie.

DOMOWA PEŁNOZIARNISTA CIABATTA


Składniki na 2 bochenki (po 10 kromek):

250ml letniej wody
3 łyżki letniego mleka niskotłuszczowego
450g mąki pełnoziarnistej
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek


Zaczyn:
300g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka suszonych drożdży
100 ml ciepłej wody

Na początku należy sporządzić zaczyn. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami i zrobić wgłębienie. Następnie wlać do niego wodę i mieszać do momentu, gdy składniki połączą się w ciasto. Całość przełożyć na delikatnie oprószoną stolnicę i zagniatać przez 5 minut. Z ciasta ukształtować kulę i przełożyć ją do miski, miskę do reklamówki, a na wierzchu przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.

Drewnianą łyżką stopniowo wymieszać mleko i wodę z zaczynem. Następnie dłońmi powoli połączyć z mąką i drożdżami. Na koniec dodać sól i oliwę. Ciasto powinno być dosyć mokre, nie dodawać dodatkowo mąki. Ciasto w misce znów włożyć do reklamówki/foliowej torby, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość

Dwie podłużne formy do pieczenia oprószyć mąką. Łyżka rozdzielić ciasto pomiędzy przygotowane blachy . Lekko oprószonymi mąką dłońmi uformować ciasto w prostokątne bochenki, następnie trochę spłaszczyć. Wierzch bochenków posypać delikatnie mąką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 220 C, piec ciabatty 25-30 minut do momentu aż ich skórka się ładnie "zbrązowi". Można też sprawdzić ich upieczenie w prosty sposób - są gotowe, jeśli po uderzeniu od spodu będą wydawać głuchy odgłos.Ciabattę przełożyć na kratkę i ostudzić.


1 kromeczka ciabatty to ok. 125kcal, węglowodany: 22g, białka: 5g, tłuszcze: 3g

SMACZNEGO!

3 komentarze: