Jedz i chudnij - TIRAMISU light

Ostatnio dopadły mnie wyrzuty sumienia. Tiramisu, które Wam ostatnio zaprezentowałam jest naprawdę potężną bombą kaloryczną, pominę już fakt, że grzechu wartą, bo smakowało obłędnie. Jednak bądźmy z sobą szczerzy - nie każdy może sobie pozwolić na taką porcję słodyczy. Czy zatem zrezygnować zupełnie ze słodkich rozkoszy? No tak by było najrozsądniej, ale można też zamienić kilka składników i przygotować znacznie mniej kaloryczny deser, który będzie równie smaczny, a nie będzie zawierał ogromnej ilości prostych węglowodanów i tłuszczu? Postanowiłam zatem przyrządzić odchudzoną wersję tiramisu.

TIRAMISU LIGHT

Zacznijmy od biszkoptów. Wybrałam się do sklepu i przyjrzałam się z czego składają się biszkopty:




Nie wygląda to zachęcająco, prawda?

I pomyśleć, że biszkopty najczęściej podaje się małym dzieciom... Cukier, mąka,emulgatory i polepszacze smaku..












Wróciłam z bananami, razową mąką i jajkami. Biszkopty upiekłam własnoręcznie. Może nie wyglądają super równiutko i jak z pudełeczka, ale przecież i tak je moczymy w kawce, więc nadadzą się idealnie.


Składniki na 12 biszkoptów:
2 banany
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (nie koniecznie)



Banany rozdziabać widelcem, połączyć z ubitym jajkiem. Wymieszać dokładnie, dosypać mąkę i proszek (jeśli będzie użyty). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki. Wyłożyć na papier do pieczenia 12 okrągłych biszkoptów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 15-20 minut (sprawdzać, żeby się nie przypaliły). Wyciągnąć i ostudzić. 1 biszkopt to ok. 40kcal (b: 1g, w: 7g, t: 1g)

Oczywiście można użyć gotowców z opakowania, ale myślę, że taka wersja biszkoptów słodzona naturalnie występującą w bananach fruktozą jest ciekawszą alternatywą. No dobra, biszkopty są, co dalej?


Składniki na 4 porcje:
8 biszkoptów
400g serka typu philadelphia light
stewia do smaku
50ml amaretto albo likieru kawowego (polecam likier kawowy z Lidla)
1/2 filiżanki espresso albo mocnej kawy rozpuszczalnej
kakao do oprószenia wierzchu





Serek ubijać energicznie wtłaczając do niego jak największą ilość powietrza, dodać likier i stewię (ilość według własnego smaku i preferencji). Nałożyć łyżkę puszystej masy do naczyń, następnie biszkopt zamoczony w kawie, znów łyżkę masy, kolejny biszkopt i na wierzch znów masę. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.

 
1 PORCJA to ok. 175kcal, białko: 15g, węglowodany: 15g, tłuszcz 6g

SMACZNEGO!

Etykiety: