niedziela, 15 września 2013

Jedz i chudnij - TARTA z CZERWONEJ CEBULI

Dziś zupełnie nie miałam pomysłu na obiad, dodatkowo lodówka jakoś zaświeciła pustką. W takich sytuacjach trzeba "coś wykombinować". Cebula, mąka, jajko i śmietana to produkty, które najczęściej można znaleźć w każdej kuchni. W mojej dodatkowo absolutnie nie może zabraknąć mozzarelli. Brak mozzarelli to żaden problem, można zamiast niej użyć śmietany. Czerwona cebula sprawi, że tarta będzie miała bardzo apetyczny kolor, ale tarta z białą cebulą będzie równie pyszna.

TARTA z CZERWONEJ CEBULI

Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
2 łyżki śmietany 12%
sól do smaku
Farsz:
5 czerwonych cebul
1 łyżka oleju rzepakowego
100g ricotty albo 3 łyżki śmietany
½ opakowania mozzarelli

Z mąki, jajka, śmietany i soli zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5cm, wyłożyć na formę delikatnie wysmarowaną masłem.

Cebule obrać, jedną pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać ricottę lub śmietanę i doprawić solą. Pozostałe cebule pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście tworząc rozetę. Zalać wierzch mieszanką śmietanowo-cebulową i posypać startą mozzarellą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na około 40 minut.


1 PORCJA to ok. 375kcal, węglowodany: 47g, białko: 17g, tłuszcz: 12g

SMACZNEGO!

3 komentarze: