Dzisiaj zupełnie wydawałoby się nierealne połączenie smakowe - mięsko mielone z cynamonem. Zainspirowałam się konkursem, w którym za zadanie było ciekawie połączyć pozornie nie pasujące do siebie smaki i tak powstało to danie. Żeby było zdrowo i dietetycznie, całość przyrządziłam na parze, cynamon oprócz charakterystycznego smaku poprawia przemianę materii, a zamiast klasycznego składnika mielonych jakim jest bułka tarta, dodałam startą marchewkę (która dodała dodatkowo uroku i kolorytu pulpecikom, a odebrała kalorii). W smaku mięsne kuleczki są delikatne, świetnie komponują się z ryżem i migdałami, którego aromat także nie jest zbyt pospolity. Jeśli powiecie, że lepiej użyć brązowego ryżu, to przyznam rację, że zdrowiej - lecz smakowo wygrywa w tym przypadku biały (próbowałam też z brązowym). Danie było bardzo pozytywnym eksperymentem i jest warte powtarzania, więc dzielę się przepisem:
PAROWANE PULPETY z CYNAMONEM na MIGDAŁOWYM RYŻU
Składniki na 4 porcje:
500g mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko
½ łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
2 średnie marchewki
sól do smaku
świeżo mielony pieprz
100g białego ryżu (torebka)
50g płatków migdałowych
sól do smaku
Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i marchewkami
startymi na małych oczkach tarki. Uformować małe pulpeciki i umieścić w
pojemniku parowaru.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej teflonowej patelni,
wymieszać z suchym ryżem i przesypać do pojemnika do gotowania produktów
sypkich w parowarze. Zalać 200ml wrzącej wody i włączyć parowar.
Gotować na parze około 30-40 minut. Pulpeciki podawać gorące
na migdałowym ryżu.
1 PORCJA to ok. 330kcal, węglowodany: 33g, białko: 30g,
tłuszcz: 12g
SMACZNEGO!
Etykiety: cynamon, dobre dla diabetyków, Jedz i chudnij, mięso mielone, na parze, przepisy, pulpety