poniedziałek, 9 września 2013

Jedz i chudnij - CIASTO ze ŚLIWKAMI z mąki żytniej

Żytnia mąka może kojarzyć się z ciężkim pełnoziarnistym chlebem na zakwasie, albo z żurkiem - generalnie coś treściwego i raczej ciężkiego. Tym bardziej zdziwicie się lekkością mojego ciasta. Prawdę mówiąc ciasto jest delikatniejsze od niejednego biszkopta, a śliwki i uprażone na wierzchu ziarenka słonecznika wydobywają z niego prawdziwą głębię smaku. Ciasto robi się w pięć minut i równie szybko się zjada. Odpowiednie dla osób na diecie (ma niewiele kalorii), a także dla diabetyków, gdyż zawiera niewiele łatwo przyswajalnych węglowodanów (tym bardziej gdy zamienimy zwykły cukier na brzozowy, tzw. ksylitol), czyli jak na ciasto ma niski indeks glikemiczny.

CIASTO ze ŚLIWKAMI z mąki żytniej pełnoziarnistej

Składniki na 8 porcji:
50dkg śliwek węgierek
½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
4 jajka
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki cukru (najlepiej brzozowego)
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodać olej, sok z cytryny, a na koniec delikatnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (24cm). Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać ziarnami słonecznika. Ciasto piec 35-40minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjąć i wystudzić.

1 PORCJA zawiera ok. 145kcal, węglowodany: 19g, białko: 2g, tłuszcz: 6,5g


 SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Własnie skończyłam piec - jakie puszyste ciasto! niestety trudno u nas dostać mąkę żytnią pełnoziarnistą, więc użyłam zwykłej żytniej, sezam zamiast słonecznika, bo akurat miałam i cynamon, bo uwielbiam, ale i tak wyszło dobrze:)
    Myślisz, że zamiast śliwek pasowałyby jabłka? dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię eksperymentować ze składnikami, dlatego też powstało ciasto z żytniej mąki (kojarzonej głównie z chlebem, a nie delikatnym wypiekiem). Myślę, że jabłuszko też się będzie dobrze komponować, daj znać jak spróbujesz jabłkowej wersji :)

      Usuń
  2. Ciasto pycha, ale mam jeden problem: ciasto szybko rośnie,ale po wyjęciu z piekarnika kurczy się (dosłownie: kurczy się,bo nie tylko trochę opada,ale też znacząco zmniejsza mu się średnica - piekę w okrągłej foremce)
    Robię wszystko jak w przepisie (nie użyłąm tylko soku z cytryny), używam mąki żytniej 750, piekę w piekarniku. Czemu tak się dzieje? Można jakoś temu zaradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauważ, że moje też jest "skurczone". Mąki jest stosunkowo mało i jest razowa żytnia, niezbyt pulchna, więc nie oszukujmy się - inaczej nie będzie :)

      Usuń
  3. zrobiłem to ciasto z jabłkami i śliwkami, SUPER! jest bardzo puszyste i dobrze smakuje! dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Właśnie dziś o tym cieście myślałam jadąc do pracy, że muszę je powtórzyć, bo sezon na śliwki w pełni :)

      Usuń