Jedz i chudnij - ŻÓŁTO-ZIELONA ZAPIEKANKA CUKINIOWA z mięsem

Cukinia jest jednym z podstawowych warzyw w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie życia bez tak wszechstronnego i pysznego warzywa. Nadaje się prawie do wszystkiego, robię z niej leczo, zapiekanki, sałatki, omlety, a nawet ciasto. Dziś proponuję ułożyć ją w wachlarzyki, wypełnić mięsnym farszem i szybko zapiec pod parmezanem.

ŻÓŁTO-ZIELONA ZAPIEKANKA CUKINIOWA z MIĘSEM


 
Składniki na 4 porcje:
4 cukinie (2 zielone i 2 żółte)
50 dkg mielonego mięsa (u mnie mieszane, wieprzowo-wołowe)
1 cebula
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek oregano
majeranek
400g pomidorów krojonych w zalewie (puszka)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
5 łyżek parmezanu




Cukinie dokładnie umyć i obgotować w osolonym wrzątku przez 10 minut, wyciągnąć i przelać zimną wodą. Pokrojoną cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać mielone mięso i podsmażyć, aż mięso zmieni kolor (udusi się). Dodać pomidory, koncentrat, posiekane zioła i doprawić do smaku przyprawami – sos powinien być mocno pikantny, złagodzi go łagodna cukinia.

Cukinie rozciąć wzdłuż (wcześniej obcinając końcówki) prawie do końca (nóż prowadzimy od grubszego do cieńszego końca), tak żeby po rozchyleniu powstały wachlarzyki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie żółtą i zieloną cukinię, delikatnie rozchylić nacięcia i wypełnić mięsnym farszem. Wierzch obsypać parmezanem, zapiekać 15 minut w 200ºC.


1 PORCJA to ok. 320kcal, węglowodany: 14g, białko: 36g, tłuszcz: 13g



SMACZNEGO! 


Durszlakowe akcje:


Etykiety: