niedziela, 18 sierpnia 2013

Jedz i chudnij - TARTA MIGDAŁOWO - ŚLIWKOWA

Ostatnio nie mogąc się zdecydować, upiekłam aż trzy ciasta ze śliwkami. Absolutnym hitem okazała się tarta śliwkowo-migdałowa. Mąka częściowo została zamieniona mielonymi migdałami - można kupić gotowe tarte migdały (koszt ok. 10zł za 200g) albo kupić całe migdały i zmielić je samemu (ok.7zł za 200g). Ja używam starego młynka do kawy (serio jest stary, nawet starszy ode mnie, znaleziony na strychu w opakowaniu opisanym po rosyjsku, a w środku "nówka nie śmigana" piękny czerwony młyneczek). Co do śliwek to ja użyłam węgierek, bo takie akurat miała pani przy drodze, ale myślę że równie smaczne ciasto wyszłoby z renklodów czy mirabelek.

TARTA MIGDAŁOWO-ŚLIWKOWA

Składniki na 12 porcji:
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g masła
100g cukru (dałam 50g cukru i  3 łyżki stewii)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
150g mielonych migdałó
50g płatków migdałowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
800g śliwek węgierek

Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały wrzucić do miksera i zmiksować (najlepiej hakami) na ziarnistą masę. Gdy składniki się w miarę równomiernie połączą, wyłączyć mikser i ugniatać do powstania gruboziarnistej kruszonki (nie będzie to jednolite ciasto). 3/4 ciasta wyłożyć na posmarowanej tłuszczem okrągłej formie (26cm) i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałowymi i równomiernie oprószyć mąką ziemniaczaną.

Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować, rozłożyć ciasno obok siebie na cieście i posypać pozostałą kruszonką. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (z termoobiegem 160ºC).



1 PORCJA to ok. 345kcal, węglowodany: 28g, białko: 5g, tłuszcz: 23g


Co do dietetyczności, to nie jest to najmniej kaloryczne ciasto w świecie. Podzielone na 12 kawałków (na mniej na prawdę nie ma szans, bo konieczna będzie dokładka) stanowi (w 1 porcji) ponad 300 kalorii, ale z drugiej strony jest to porcja świetnie wpływających na serce, odporność i urodę migdałów (które owszem, są kaloryczne, ale nie powinno zabraknąć ich w zdrowej diecie). Przy moich przepisach zawsze podaję kaloryczność przepisów, w związku z czym każdy może sam ocenić czy zjeść cały kawałek, czy przekroić go na pół.

SMACZNEGO!




3 komentarze:

  1. Mam pytanie. Nie przepadam za śliwkami. Jakby zamiast śliwek użyć jabłek, to wartości odżywcze będą podobne?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wartości będą podobne, jednak myślę że powinnaś wypróbować ze śliwkami. Na prawdę smakuje świetnie i komponuje się rewelacyjnie z migdałami. Obawiam się, że z jabłkami ciasto będzie zbyt słodkie i mdłe. Jak spróbujesz, to daj znać :)

    OdpowiedzUsuń