poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Jedz i chudnij - CIASTO CZEKOLADOWE z CUKINII

Sezon na cukinię nastał. Nie trudno zauważyć, że cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw sezonowych i właśnie teraz jest najsmaczniejsza. Wiem, że ciężko w to uwierzyć, ale ciasto które dziś Wam prezentuję składa się głównie z cukinii. Jest proste, bo tylko miesza się składniki i do piekarnika, nawet polewę można sobie darować. Tradycyjnie już zamiast cukru stewia, mąka pełnoziarnista, a czekolada 99% miazgi kakaowej - żeby było zdrowiej. Ciasto można podawać z sezonowymi świeżymi owocami - borówki, truskawki, poziomki czy malinki świetnie się skomponują z czekoladowym ciastem, niektórzy lubią z bitą śmietaną (tu uwaga na kalorie), a mi smakuje wspaniale saute. Cukinia sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne, jego struktura odbiega od standardowego ciężkiego ciasta czekoladowego, aczkolwiek nikomu nawet przez myśl nie przechodzi, że ciasto jest z cukinii. Ani nie wygląda jakby było z warzywa (to możecie zobaczyć na załączonych zdjęciach), ani tym bardziej nie smakuje cukinią (tego już nie mogę Wam wszystkim zapewnić, proponuję upiec i spróbować).

CIASTO CZEKOLADOWE z CUKINII

Składniki na 12 porcji (tortownica na ok. 26cm):

2 jajka
130g przecieru jabłkowego (można zrobić we własnym zakresie, ja użyłam deserku dla niemowląt - jabłuszko)
200g szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
50g kakao
2 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii
cukier waniliowy
proszek do pieczenia
3 łyżki stewii/ pół szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka kawy rozpuszczalnej

2-3 łyżki startej gorzkiej czekolady na polewę
odrobina tłuszczu (masła) do posmarowania formy

Do miski miksera wrzucić jajka i przecier jabłkowy, zmiksować i stopniowo dodawać pozostałe składniki - mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i kawą rozpuszczalną, stewię, cukier waniliowy. Wyłączyć mikser. Na końcu dodać startą na tarce i mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię (jeśli cukinia nie będzie odciśnięta ciasto się nie uda - wyjdzie z niego mokra papka), wmieszać ją w masę łyżką. Wylać na tortownicę cienko posmarowaną tłuszczem. Piec 40-50 minut w temperaturze 200ºC, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (jeśli patyczek do szaszłyków wbity i wyciągnięty z ciasta jest suchy - ciasto jest gotowe). Wystudzić, wyjąć z tortownicy, gorzką czekoladę rozpuścić i tak powstałą polewą udekorować spontanicznie ciasto ( niektórzy rozpuszczają czekoladę i dodają do niej masło, ale w moim wydaniu unikamy zbędnych kalorii).

1 PORCJA to ok. 125kcal, węglowodany: 20g, białko: 5g, tłuszcze: 2g


 SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z cukinią. Są zdrowsze od tradycyjnych, a do tego wilgotne, długo zachowują świeżość :)
    Świetnie, że przygotowałaś tak zdrową wersję, nawet będąc na diecie można sobie na nie pozwolić :)
    Dziękuję za przyłączenie się do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  3. mam zamiar jutro upiec tylko proszę powiedz szybciutko ile tego cukru wanilinowego? Cala paczuszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała paczuszka, to jest chyba 16g, albo 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią :) udanego wypieku! :)

      Usuń
  4. prezentuje się na prawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne połączenie smaków! Wygląda wybitnie niedietetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobilam.pycha.dodala tylko 25g kakaobo moim zdaniem bylo juz i tak za duzo no i musialam podlac woda bomasa byla za sucha.z tymi drobnymi poprawkami naprawde bomba

    OdpowiedzUsuń